Panna cotta s lesním ovocem

Neznám asi jednodušší dezert, než je panna cotta. Způsobů servírováni je mnoho, panna cottu můžete udělat do malých báboviče, vyklopit na talířek a přelít omáčkou.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 7 g práškové želatiny
  • 60 ml studeného mléka
  • 540 ml smetany min. 33%
  • 60 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • citronový olej (nemusí být)

Ovocná omáčka:

  • cca 150 – 200 g mraženého ovoce – maliny, borůvky, lesní směs
  • 1 – 2 lžíce cukru krupice (případně více dle chuti)
  • 1 lžíce vody

Postup

1

Želatinu nasypte do misky a zalijte studeným mlékem, nechte 5 - 10 minut nabobtnat.

2

V hrnci zahřejte smetanu společně s cukrem a na mírném plameni přiveďte těsně pod bod varu. Stáhněte z kamen, nechte malou chvilku zchladnout a pak část smetany nalijte na želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí. Přidejte zbytek smetany a dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt (pozor, na vanilkové aroma) a pár kapek citronového oleje.

3

Nalijte do připravených skleniček nebo misek. Pokud budete chtít dávat ovoce nahoru, nelijte skleničky úplně plné, ale kousek pod okraj.
Dejte ztuhnout do lednice, min. na 3 - 4 hodiny nebo přes noc.

4

Ovoce, cukr i vodu dejte do kastrolu a chvíli povařte. Pokud chcete zachovat v omáčce kousky ovoce, stačí je krátce. Přendejte do misky a dejte vychladit. Nebo můžete vařit déle, ovoce změkne a začne se rozpadat. Ještě horké přepasírujte přes cedník. Vznikne krásně jemná a hustá omáčka. Dejte chladit do lednice.

5

Vychlazenou omáčku nalijte až na ztuhlou panna cottu. Stačí klidně i před servírováním.

Poznámka

Pokud byste chtěli panna cottu méně kalorickou :) můžete část smetany nahradit podmáslím. To ale nezahřívat, přidat až do horké smetany.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Kuřecí stehna pečená se zeleninou, balsamikem a bylinkami

Pampelišková zmrzlina

Rychlý závin plněný čokoládou a vlašskými ořechy

Brambory zapečené s rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Zapékaná zelenina Tian na olivovém oleji a parmazánu

Plněná rajčata s kuskusem

Kari z červené čočky

Smažené jarní závitky

Čokoládový dortík s tekutým středem

Jablečné řezy s pudinkem z listového těsta

Pečené cuketové lasagne s mletým hovězím, rajčatovou směsí a parmazánem

Letní bylinkovo – ovocná limonáda