fbpx

Panna cotta s lesním ovocem

Neznám asi jednodušší dezert, než je panna cotta. Způsobů servírováni je mnoho, panna cottu můžete udělat do malých báboviče, vyklopit na talířek a přelít omáčkou.

Panna cotta s lesním ovocem

Ingredience na 6 porcí

  • 7 g práškové želatiny
  • 60 ml studeného mléka
  • 540 ml smetany min. 33%
  • 60 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • citronový olej (nemusí být)

Ovocná omáčka:

  • cca 150 – 200 g mraženého ovoce – maliny, borůvky, lesní směs
  • 1 – 2 lžíce cukru krupice (případně více dle chuti)
  • 1 lžíce vody

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Želatinu nasypte do misky a zalijte studeným mlékem, nechte 5 - 10 minut nabobtnat.

2

V hrnci zahřejte smetanu společně s cukrem a na mírném plameni přiveďte těsně pod bod varu. Stáhněte z kamen, nechte malou chvilku zchladnout a pak část smetany nalijte na želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí. Přidejte zbytek smetany a dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt (pozor, na vanilkové aroma) a pár kapek citronového oleje.

Panna cotta s lesním ovocem
3

Nalijte do připravených skleniček nebo misek. Pokud budete chtít dávat ovoce nahoru, nelijte skleničky úplně plné, ale kousek pod okraj.
Dejte ztuhnout do lednice, min. na 3 - 4 hodiny nebo přes noc.

4

Ovoce, cukr i vodu dejte do kastrolu a chvíli povařte. Pokud chcete zachovat v omáčce kousky ovoce, stačí je krátce. Přendejte do misky a dejte vychladit. Nebo můžete vařit déle, ovoce změkne a začne se rozpadat. Ještě horké přepasírujte přes cedník. Vznikne krásně jemná a hustá omáčka. Dejte chladit do lednice.

Panna cotta s lesním ovocem
5

Vychlazenou omáčku nalijte až na ztuhlou panna cottu. Stačí klidně i před servírováním.


  • Líbil se Vám recept?


    Italian Trulli Pak by se Vám mohla líbit i naše kuchařka se zdravými recepty, kterou jsem nedávno vydali. S touto kuchařkou budete jíst zdravě a ušetříte čas i peníze. Pošleme vám ji bez poštovného a můžete nám ji do 30 dní zdarma vrátit. 🙂

    Více informací o kuchařce




Poznámka

Pokud byste chtěli panna cottu méně kalorickou :) můžete část smetany nahradit podmáslím. To ale nezahřívat, přidat až do horké smetany.

Mohlo by vás zajímat:
Bez oříšků Bezlepkové Dezerty Jaro Léto Podzim Vegetariánské Zima

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře