Ovocná omáčka:
Želatinu nasypte do misky a zalijte studeným mlékem, nechte 5 - 10 minut nabobtnat.
V hrnci zahřejte smetanu společně s cukrem a na mírném plameni přiveďte těsně pod bod varu. Stáhněte z kamen, nechte malou chvilku zchladnout a pak část smetany nalijte na želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí. Přidejte zbytek smetany a dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt (pozor, na vanilkové aroma) a pár kapek citronového oleje.
Nalijte do připravených skleniček nebo misek. Pokud budete chtít dávat ovoce nahoru, nelijte skleničky úplně plné, ale kousek pod okraj.
Dejte ztuhnout do lednice, min. na 3 - 4 hodiny nebo přes noc.
Ovoce, cukr i vodu dejte do kastrolu a chvíli povařte. Pokud chcete zachovat v omáčce kousky ovoce, stačí je krátce. Přendejte do misky a dejte vychladit. Nebo můžete vařit déle, ovoce změkne a začne se rozpadat. Ještě horké přepasírujte přes cedník. Vznikne krásně jemná a hustá omáčka. Dejte chladit do lednice.
Vychlazenou omáčku nalijte až na ztuhlou panna cottu. Stačí klidně i před servírováním.
Pokud byste chtěli panna cottu méně kalorickou :) můžete část smetany nahradit podmáslím. To ale nezahřívat, přidat až do horké smetany.