fbpx

Kokosová panna cotta s mango přelivem

Kokosová panna cotta úžasně kontrastuje s mango přelivem nejen svojí barvou, ale i chutí – sladkost podtržená mírnou kyselostí, sněhově bílá jako podklad pro výraznou žlutou. S tímhle dezertem nemůžete šlápnout vedle, bude chutnat i těm, kteří o paleo nikdy neslyšeli. Jedinou nevýhodou je dlouhé čekání. Berte to ale jako cvičení pevné vůle ;-)

Kokosová panna cotta s mango přelivem

Ingredience na 4 porce

  • 800 ml kokosového mléka
  • 1 vanilkový lusk či 2 špetky vanilkového prášku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 15 g práškové želatiny (upravte množství případně podle návodu na obalu)
  • 60 g xylitolu (případně jiný druh sladidla)
  • 1 malé mango
  • 1 lžíce kokosových lupínků
  • 1 lžička kokosového oleje (volitelně, na vymazání nádobek)

Postup

Celkový čas přípravy: 300 min

1

V kokosovém mléku rozmíchejte 15 g želatiny (pročtěte pečlivě instrukce na obalu a množství případně upravte). Přidejte vanilku. Pokud použijete vanilkový lusk, rozkrojte ho a pomocí špičky nože z něj vyškrábněte vanilková zrníčka. Ty přidejte do kokosového mléka. Počítejte s tím, že zrníčka budou v bílé panna cottě vidět. Jedná se ale o známku použití kvalitní suroviny. Stejně barevně „naruší“ bělost panna cotty i vanilkový prášek. Pro zachování čistě bílé barvy použijte vanilkový extrakt, nebo (v nejhorším případě) vanilku zcela vynechejte.

2

Stejný vliv na barevnost panna cotty má i přidané sladidlo. Ačkoliv xylitol běžně nepoužívám, zde jsem ho zvolila právě pro jeho barvu. Lze samozřejmě použít i jiné druhy sladidel (med, datle, datlový sirup, kokosový cukr apod.), vždy ale přemýšlejte, jak který druh ovlivní výslednou barvu dezertu.

3

Za střední teploty a častého míchání kokosové mléko s želatinou, vanilkou a sladidlem zahřívejte (nesmí se vařit), dokud se želatina zcela nerozpustí (na lžíci vám nebudou zůstávat kousky želatiny).

4

Horkou směs rozlijte do vhodných skleniček či hrníčků. Volte takové, abyste měli se závěrečnou manipulací s vychlazenou panna cottou co nejmíň práce, ale zároveň bylo servírování dostatečně efektní.

5

Pokud budete chtít panna cottu vyklopit, zvolte takovou velikost nádobek, abyste je odpovídajícím množstvím tekuté směsi zaplnili až po okraj (aby „bochánek“ při vyklápění nepadal z výšky). Pro usnadnění vyklopení je před nalitím teplé směsi jemně vymažte kokosovým olejem. Pokud vám ani to nepomůže a obsah bude v hrnečku držet, můžete panna cottu opatrně objet po obvodu nožem nebo hrneček na pár vteřin ponořit do horké vody (tím se okraj mírně rozpustí a obsah půjde lépe vyklopit).

6

Pokud se nechcete se servírováním příliš trápit, nalijte teplou směs do skleniček, ve kterých budete panna cottu i podávat. Zde volte naopak trošku větší velikost, aby se vám tam vešel ještě mango přeliv a kokosové lupínky.

7

Připravené nádobky s teplou panna cottou dejte do lednice vychladit na několik hodin (nejlépe přes noc).

8

Před podáváním rozmixujte dohladka oloupané mango a touto směsí polijte vychlazenou panna cottu. Dozdobte plátky kokosu a hned podávejte.

Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové Paleo

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře