Jahodová panna cotta s chilli

Mám ráda italskou kuchyni. Těstoviny, pizzu, mořské plody, focacciu a také italské dezerty, hlavně ty svěží. Tak třeba taková panna cotta. Kdo mě zná skutečně dobře, ví, že panna cottu prostě miluji. Dávám si ji všude, kde ji mají na jídelním lístku. A mám ráda, když je skutečně smetanová a trošičku se chvěje. Panna cotta je tradiční dezert z oblasti Piemonte a v tamějších kuchařkách se začal objevovat až po roce 1960. Jedná se o dezert ze svařené smetany, želatiny a cukru. Podává se studený, obvykle zalitý omáčkou z lesního ovoce či jahod.

Kitchen Affair

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

PANNA COTTA

  • 2 lžičky  želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 40 g krupicového cukru
  • špetka mleté vanilky

JAHODOVÁ OMÁČKA

  • 10 jahod
  • 5 lžič cukru
  • špetka mletého chilli nebo jalapeño papričky
  • 50 ml vody

Postup

1

Nejdřív připravím panna cottu. Musí totiž delší dobu chladnout. Želatinu zakápnu trochou vody a nechám nasáknout.

2

Mezitím smíchám cukr, smetanu a vanilku a v rendlíku zahřívám na středním plameni. Za stálého míchání nechám směs přijít k varu. Přidám želatinu a nechám ještě dvě minuty vařit. Směs stále míchám, aby se nepřichytila ode dna.

3

Naliji do připravených skleniček a nechám vychladnout v lednici. Pokud bych chtěla panna cottu vyklopit z formičky, předem si je vymažu olejem. Dobře se používají například silikonové formičky na muffiny.

4

Potom omáčka. Jahody pokrájím na menší kousky a společně s cukrem a vodou nechám vařit v rendlíku. Jahody pustí šťávu a díky přidanému cukru omáčka troch zhoustne. Když omáčka dostatečně zhoustne a jahody se dostatečně rozvaří (neměly by zbýt tuhé kusy), přidám mletou papričku. Je potřeba sypat opravdu opatrně a ochutnávat, co nám ještě chutná.

5

Potom už jen krátce povařím a horké liji na panna cottu (buď do skleničky nebo na vyklopenou na talíři).

Poznámka

Panna cotta je tradiční dezert z oblasti Piemonte. V tamějších kuchařkách se začal objevovat až po roce 1960. Jedná se o dezert ze svařené smetany, želatiny a cukru. Podává se studený, obvykle zalitý omáčkou z lesního ovoce či jahod.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Tvarohový mug cake bez cukru s malinami

Bezlepkové kaštanové marokánky se zázvorem

Kokosová bublanina

Originální pohoštění – italský prstenec se šunkou a sýrem

Vejce zapečená se žampióny a listovou zeleninou

Imam bayıldı – lilek pečený s rajčaty

Masové kuličky s mozzarellou

Špenátové vafle se sýrem cottage

Kapučínový dort

Brokolicová omáčka

Čokoládovo-banánový fondán

Grilovaná dýně s šalvějí a česnekem