Italské domácí ragú

Ragú je název pro tradiční italskou omáčku na masové bázi, která krásně doplňuje nejen těstoviny, ale třeba i polentu. V Itálii neexistuje pouze jeden recept. Každá rodina si ho doma připravuje podle vlastních tradic a zkušeností, které se přenášejí z předchozích generací. Nejznámějším ragú je boloňské (často chybně spojováno se špagetami – viz článek), dále slavné neapolské ragú a tzv. „ragú potentino“ pocházející z jihoitalského regionu Basilicata (v dialektu se mu také říká „Ndrupp´c). Ragú nejsou pouze masová, ale existují i zeleninová nebo z mořských ryb a plodů.

Italské domácí ragú

Ingredience na 4 porce

  • 500 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové)
  • 150 g italské pancetty
  • 1 mrkev
  • 1 kus řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • máslo cca 50 g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cca 300 ml domácího masového vývaru
  • cca 40 g rajčatového koncentrátu
  • sůl
  • pepř
  • sklenka dobrého červeného vína

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Rozpusťte v hrnci máslo a přidejte k němu olivový olej.

2

Přidejte na drobno nakrájenou zeleninu a osmahněte ji dozlatova.

3

Přidejte maso, osolte a opepřete ho. Když je maso opečené, zalijte ho vínem a nechte víno odpařit. Přidejte rajčatový koncentrát a trochu vývaru.

4

Pořádně všechno promíchejte. Postupně přidávejte horký masový vývar, dokud nedostanete ani ne tekutou ani ne příliš hustou omáčku.

5

Omáčku nechte vařit na mírném ohni alespoň 2 hodiny (doporučuje se ale i 4–5 h).

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře