Kakaové řezy (roláda) s tvarohovou náplní

Z uvedeného množství je jedna menší roláda nebo 6 kousků o velikosti cca 6 x 6 cm.

minimalistická kuchařka

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na těsto:
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 větší vejce
  • 25 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • špetka sody
Na náplň:
  • 250 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru

Postup

1
Vejce vyšleháte s cukrem, přidáte olej a opět vyšleháte.
2
V misce smícháte mouku s kakaem a sodou a tuto moučnou směs po lžících přidáváte k vyšlehaným vejcím a vždy důkladně prošleháte.
3
Plech si vyložíte pečícím papírem, vzniklé těsto na něj vylijete a rovnoměrně rozprostřete stěrkou na plát o velikosti cca 25 x 35 cm. Pečete v předehřáté troubě na 180° C cca 5 minut. Po vyjmutí z trouby necháte korpus na plechu vystydnout.
4
Náplň vytvoříte smícháním tvarohu, zakysané smetany a obou cukrů. Máslo rozehřejete na plotně a hned jak je tekuté, vlijete ho do tvarohové náplně a důkladně zamícháte.
5
Vychladlý korpus rozkrojíte na třetiny – získáte tři obdélníky cca 25 x 11 cm. Díl korpusu potřete tvarohovou náplní až do okrajů a do výšky cca 1 cm, na ni položíte druhou část korpusu, opět potřete náplní a na závěr zakryjete posledním plátkem korpusu.
6
Vzniklý třívrstvý obdélník lehce obalíte potravinovou folií a necháte v ledničce několik hodin ztuhnout – osobně řezy dělám večer a nechávám ztuhnout přes noc do druhého dne.
7
Ztuhlý dortík vyndáte z lednice, odstraníte folii, ostrým nožem srovnáte případné nerovnosti na okrajích a pak už jen rozkrojíte na tolik řezů, kolik potřebujete…:)
8
Varianta roláda: horký korpus právě vytažený z trouby necháte cca 3 minuty zchladnout a pak ho odlepíte z pečícího papíru. Korpus lehce zatočíte do tvaru rolády a v této poloze necháte zcela vychladnout – strana, která byla přilepena k papíru je vnitřní strana rolády. Po vychladnutí korpus rozbalíte, potřete náplní, opět srolujete, obalíte potravinovou folií a dáte do lednice ztuhnout. Když z těsta uděláte roládu, tak se opticky zdá, že je dané sladkosti více, než když ze stejného množství surovin uděláte řezy - takže u nás frčí spíše roláda…:)

Poznámka

A ještě jedno drobné upozornění pro milovníky sladkého: dortík je málo sladký, převládá tvarohovo-smetanová chuť – takže si případně cukru do těsta i do náplně přidejte.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Mandlové lívance

Salát z quinoy, rajčat a rukoly

Jáhlová kaše s kapkou agáve, jahodami a kostičkou lindt

Lahodné lískooříškové mléko

Video: Americká ‚Deep dish‘ pizza

Medové perníčky i ozdoba na hrneček

Polévka z medvědího česneku s bramborem

Kokosové kloboučky od leničky

Artyčok s krevetami

Tempeh s červenou cibulí a pórkem

Jogurtový hrnkový knedlík s celozrnným pečivem

Hruškový perník