Panenský špíz s jablky

Šťavnatá panenka doplněná jablky a omáčkou z gorgonzoly představuje luxusní a přesto velmi snadnou večeři, kterou zvládne uvařit úplně každý.

Barbora Venháčová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500 – 700 g vepřové panenky
  • 2 velká zelená jablka, Granny Smith
  • 5 lžic olivového oleje
  • hrubá mořská sůl, čerstvě mletý pepř
  • cca 1 dcl bílého vína
  • 2 velké lžíce gorgonzoly
  • 250 ml smetany

Postup

1

Panenku odblaňte, bude-li to potřeba, a nakrájejte na špalíčky. Jablka neloupejte, jen zbavte jadřinců a nakrájejte je na osminky. Maso i jablíčka dejte do mísy a přidejte 3 lžíce olivového olej, hrubou mořskou sůl a pepř. Vše pořádně promíchejte, aby se maso i jablíčka ochuceným olejem pořádně a rovnoměrně obalila. Na špejli napíchejte střídavě jablka a kousky vepřové panenky.

2

Na velké pánvi si pořádně rozehřejte zbývající olivový olej. Troubu si zapněte na funkci gril. Špízy musíte opéct na opravdu rozpáleném oleji zprudka z obou stran dozlatova. Bohatě postačí tak 2 minutky z každé strany. Dejte je do ohnivzdorné nádoby a šup s nimi do trouby. Aby panenka zůstala vevnitř hezky růžová a pěkně šťavnatá, postačí jí pod grilem tak 5 - 8 minut. (Přičemž mi přijde, že 8 minut je už vážně maximum!)

3

Ztlumte plotýnku pod pánví, na které se maso opékalo, a do pánve vlijte bílé víno. To se během chvíle vyvaří. Přidejte gorgonzolu a smetanu a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku lehce svařte, aby maličko zhoustla, a je hotová. Doba trvání tak 5 minut sakumprásk.

4

Dopečte maso a můžete podávat. Nám se osvědčila kombinace s bramborovou kaší, ovšem špízy si budou velmi rozumět i s čerstvou bagetou, nebo třeba s kopou domácích hranolek. Ať tak, či tak. Maso začněte připravovat až ve chvíli, kdy budete mít přílohu hotovou. Panenka se velmi rychle přesuší, zaslouží si tedy vaši stoprocentní pozornost při přípravě. Odměnou vám pak bude opravdu křehký, voňavý a šťavnatý kousek masa. :-)
Dobrou chuť!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jednoduchý vrstvený jablečný koláč se skořicí

Jemný koláč s ořechovou náplní a medem

Cizrna s mrkví na jalovci

Cuketovo-mrkvové placičky se sýrem

(Ne)sýrový dip k nachos

Zeleninová musaka

Caesar salát

Profiteroles au chocolat

Smetanová polévka ze zelených fazolek a saturejky

Netradiční guláš s uzenou paprikou

Domácí kokosová zmrzlina

Boršč – luxusní polévka z červené řepy