Dýňový dort se slaným karamelem

Dort je díky dýni krásně vláčný a koření ho hezky provoní. Lehký smetanový krém je připravený jen z tvarohu a zakysané smetany a se slaným karamelem si moc dobře rozumí.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Ingredience

Dýňový korpus (průměr 22-23 cm):

  • 240 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • špetka mletého nového koření a muškátového oříšku
  • 3 vejce velikost “L”
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu (případně medu)
  • 150 ml oleje
  • 350 g dýňového pyré (recept viz. níže)
  • 50 g mletých ořechů

Tvarohovo-smetanový krém:

  • 400 g zakysané smetany min. 15% tuku
  • 250 g tvarohu ve vaničce (tučný)
  • 70-80 g cukru krupice
  • 100 g smetany ke šlehání 33%

Slaný karamel:

  • 100 g cukru krupice
  • 45 g másla
  • 60 ml smetany ke šlehání 33%
  • cca 0,5 lžičky mořské soli

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 stupňů, kulatou formu o průměru 22-23 cm vyložte pečícím papírem.
V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením.
Ve větší míse společně prošlehejte vejce, cukr a javorový sirup. Přidejte olej a dýňové pyré, dobře promíchejte.
Přisypte moučnou směs a následně mleté ořechy. Dobře prošlehejte a nalijte do připravené dortové formy.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut, pak teplotu snižte na 155 stupňů a dopékejte. Ověřte si špejlí, zda je korpus propečený. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně překlopte na chladicí mřížku.
Korpus vyběhne uprostřed trochu do výšky, ale nevadí, můžete nechat nebo zaříznout do roviny.

2

Zakysanou smetanou smíchejte s tvarohem a nechte přes noc vykapat. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku nebo látkovém kapesníku, který zavěsíte do vyšší mísy jako raneček.
Odkapaný tvaroh se smetanou dejte do mísy, přidejte cukr a smetanu ke šlehání. Společně vyšlehejte do hladkého krému.

3

Cukr dejte do menšího kastrolu a při nižší až střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až má hezky zlatavou barvu. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás.
Slaný karamel pravděpodobně nespotřebujete do dortu celý, zbytek můžete uchovat pár dnů v lednici. Skvěle se hodí třeba na zmrzlinu, jablečný koláč nebo do makronek.

4

Sestavení dortu
Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte. Jednotlivé pláty budou hodně slabé a poměrně křehké, je potřeba pracovat opatrně.
První plát položte na tác, pomažte asi třetinou tvarohového krému a pokapejte slaným karamelem. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Na vrch dortu pak naneste zbytek krému, boky nechte bez pomazání.

5

Trochu slaného karamelu si přendejte do sáčku s úzkou hladkou trubičkou a nastříkejte do spirály nahoru na krém. Karamel se do krému po čase vpije, proto je na fotografii takový světlejší a matnější.
Dort ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila makronky, karamelizované ořechy a slaný karamel.

Poznámka

Jak připravit dýňové pyré Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Nespotřebované pyré můžete několik dní uchovat v lednici nebo zamrazit.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zdravý & snadný nepečený mrkvový dort z mixéru

Domácí melounová limonáda

Dort s ricottovou náplní, ovocným přelivem a bez mouky

Video: Jahodový crumble – ovocný koláč s posypkou z ovesných vloček

Žemlovka

Makové sušenky z ovesných vloček a hrozinek

Mandlové bochánky

Video: Domácí pečené donuty s nutellovou polevou

Jahodový dort s čokoládovým ganache

„Obrácený“ švestkový koláč s kardamomem a skořicí

Pečená dýně hokkaidó s medovo-česnekovou zálivkou

10 poctivých polev na dorty, košíčky a muffiny