Ingredience
- Ovoce – čerstvé nebo mražené, nasekané, s výjimkou bobulí, které nechejte v celku. Nejlepší je samozřejmě čerstvé sezónní ovoce.
- Citrusová kůra a šťáva – z citronů, pomerančů, limetek
- Zázvor – nasekaný nebo strouhaný, není potřeba jej loupat
- Bylinky – roztrhané nebo nahrubo nasekané. Určitě z výběru doporučujeme mátu, bazalku, šalvěj, rozmarýn, estragon, tymián, levanduli nebo jakoukoli vaši oblíbenou bylinku.
- Celé koření – skořice (použijte menší kousky), hřebíček
- Extrakty – vanilka a mandle
- Med
Univerzální postup
Krok 1 – připravte si všechny suroviny
- Připravte si citrusy – nastrouhejte kůru a odšťavněte.
- Bylinky rozmělněte nebo nasekejte, aby se uvolnila jejich chuť.
- Celé koření dejte do sáčku a paličkou na maso naklepejte.
- Ovoce omyjte a vypeckujte, je li potřeba.



Krok 2 – zkombinujte přísady dohromady
- Všechny vybrané druhy ovoce a bylinky naskládejte do velké sklenice.
- Promíchejte je, aby se uvolnily šťávy a smísily chutě.
- Poté přidejte ostatní složky – koření, extrakty a med.
- Zakryjte a dejte do chladu na 24-48 hodin, v polovině odpočívací doby jednou promíchejte. 🙂
TIP: Pokud dáváte přednost výraznější citrusové chuti, použijte nejen šťávu z citrusů, ale také nastrouhanou kůru.

Krok 3 – pečlivě přeceďte a uschovejte
- Vše přeceďte do pořádně vymytých sklenic
- Uchovávejte v chladu, sirup vydrží několik týdnů – dle ingrediencí. Pokud jste použili více citrusové šťávy či zázvoru, vydrží vám o něco déle.

Recepty
Podle výše uvedeného postupu si můžete připravit recepty z jakýchkoli surovin chcete, záleží na fantazii a vaší chuti. Nebo se můžete inspirovat těmito 8 osvědčenými kombinacemi, které jsou opravdu vynikající.
1 Borůvkový sirup s šalvějí

Borůvky nebo ostružiny, šalvěj, citrón, med.
2 Citrónový sirup se zázvorem

Citrón, med, zázvor – jemně nasekaný, nejlépe nastrouhaný.
3 Jahodový sirup s bazalkou

Med, jahody, limetka, bazalka.
4 Broskvový sirup s příchutí mandlí

Broskve nebo nektarinky, můžete zkusit i mango, mandlový extrakt, med, citron.
5 Jablečný sirup se skořicí

Jablka – nejlépe nastrouhaná, nebo nasekaná najemno, javorový sirup a med, skořice, citron.
6 třešňový sirup s vanilkou

Třešně, vanilkový extrakt, citron, med.
7 Ananasový sirup s mátou

Ananas, máta, med, citron.
8 Malinový sirup s pomerančem

Maliny, pomeranč, med.
Trvanlivost
Protože se tyto čerstvé sirupy nevaří, je jejich životnost poněkud kratší, než u sirupů převařených. Přesný čas se bude měnit v závislosti na druhu ovoce a dalších ingrediencí.
Obecně vám všechny sirupy vydrží minimálně 2 týdny. Sirupy se zázvorem a citronem mají delší trvanlivost, než ostatní příchutě – v lednici vydrží i po dobu 2-3 měsíců.
TIP: Chcete-li mít více sirupu na delší dobu, dejte část do lednice a zbytek můžete zamrazit.

