fbpx

Dýňový chléb

Jelikož jsme teď o víkendu kompletně uklízeli zahradu a sklízeli poslední zeleninu, co nám ještě zbyla na políčku, došlo i na dýně. Rozhodla jsem se, že z jedné z nich něco upeču a nakonec padla volba na dýňový chleba. Bohužel nemám u babičky podlouhlou chlebovou formu, tak jsem si řekla, že udělám klasický bochník!

Dýňový chléb

Ingredience na 10 porcí

  • 1 menší dýně hokkaidó (500 g)
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce medu
  • 60 ml vlažné vody
  • 3 vejce
  • 1 lžička cukru

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Dýni si rozkrojte napůl, vydlabejte semínka, pokrájejte na kostky a dejte vařit na 20 minut. Poté slijte zbylou vodu, dýni rozmixujte a nechejte vychladnout.

2

Do hrníčku si rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a 60 ml vlažné vody, zamíchejte a nechejte na pár minut vzejít kvásek.

3

Do mísy si nasypejte mouku se solí, přilijte kvásek, med, 2 vejce a dýňové pyré a vypracujte hladké těsto. Dejte na hodinu kynout na teplé místo.

Dýňový chléb
4

Poté přichází ono slavné plácání bochníku. Jak jsem zjistila, chleba je nevyzpytatelný, ale hrubá mouka zachrání vše, takže si ji nechejte raději po ruce, a kdyby bylo těsto stále řidší a příliš lepkavé, trochu tam přisypejte. Sami uvidíte, jak se těsto chová.

5

Z tohoto množství uplácejte dva menší bochníky, položte je na pekáč vyložený pečicím papírem a můžete je tam nechat ještě chvíli kynout.
Předehřejte troubu na 180 °C a dejte péct na 40 minut. V půlce pečení bochníky potřete rozšlehaným vajíčkem, chytnou krásnou barvu.

Dýňový chléb

Poznámka

Dýňový chlebíček je uvnitř nádherně žlutý a má jemně nasládlou chuť, můžete si ho tedy jen tak, jako mazanec, namazat máslem. Já jsem ho ale měla třeba i se sýrovou pomazánkou a taky to bylo super :D.

Mohlo by vás zajímat:
Dýně Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře