
Dýni si rozkrojte napůl, vydlabejte semínka, pokrájejte na kostky a dejte vařit na 20 minut. Poté slijte zbylou vodu, dýni rozmixujte a nechejte vychladnout.
Do hrníčku si rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a 60 ml vlažné vody, zamíchejte a nechejte na pár minut vzejít kvásek.
Do mísy si nasypejte mouku se solí, přilijte kvásek, med, 2 vejce a dýňové pyré a vypracujte hladké těsto. Dejte na hodinu kynout na teplé místo.
Poté přichází ono slavné plácání bochníku. Jak jsem zjistila, chleba je nevyzpytatelný, ale hrubá mouka zachrání vše, takže si ji nechejte raději po ruce, a kdyby bylo těsto stále řidší a příliš lepkavé, trochu tam přisypejte. Sami uvidíte, jak se těsto chová.
Z tohoto množství uplácejte dva menší bochníky, položte je na pekáč vyložený pečicím papírem a můžete je tam nechat ještě chvíli kynout.
Předehřejte troubu na 180 °C a dejte péct na 40 minut. V půlce pečení bochníky potřete rozšlehaným vajíčkem, chytnou krásnou barvu.
Dýňový chlebíček je uvnitř nádherně žlutý a má jemně nasládlou chuť, můžete si ho tedy jen tak, jako mazanec, namazat máslem. Já jsem ho ale měla třeba i se sýrovou pomazánkou a taky to bylo super :D.