
Na Pavlovu
Na mousse
Troubu předehřejte na 180 °C.
Kokos nasypte na plech s pergamenovým papírem a v troubě krátce asi 15 minut opečte. Nechte ho vychladnout.
V míse elektrickým mixérem ušlehejte bílky se škrobem, octem, extraktem a solí. V polovině práce přidejte cukr. Pokračujte a těsně před koncem do směsi postupně zašlehejte vařící vodu. Ušlehejte do tuha. Do bílků zamíchejte téměř všechen opečený kokos. Část si nechte na závěrečné zdobení.
Těsto na dezert nalijte na plech vyložený pergamenovým papírem a špachtlí na dorty povrch uhlaďte, abyste měli dezert pěkně dokulata (použila jsem na tvarování jinou dortovou formu). Vložte plech do trouby a pečte asi 10 minut. Teplotu snižte na 90 °C a pečte asi hodinu nebo dokud nebude Pavlova suchá a křupavá. Troubu vypněte a s otevřenými dveřmi nechte křupavý dezert v troubě dosušit ještě hodinu.
Mezitím v míse smíchejte žloutky, dvě lžíce cukru, máslo, vodu a rum. Vložte směs do vodní lázně a míchejte dál zhruba 6 minut, dokud nezhoustne nebo nezíská teplotu 70 °C. Nyní do směsi nalámejte čokoládu a míchejte, dokud nebude hladká. Směs nechte vychladnout.
V jiné míse ušlehejte bílky se zbývajícím cukrem dotuha.
Do čokoládové směsi postupně a zlehka vmíchejte připravené bílky. Dezert Pavlova dejte na velký talíř. Celý střed potřete čokoládovým krémem. Navrch poklaďte plátky banánů a nakonec celý dezert ozdobte šlehačkou. Posypte ho zbylým kokosem a dejte alespoň na 20 minut do lednice. Pavlovu rozkrájejte na trojúhelníky a podávejte.