Citronový dort se smetanovou polevou

Nádherně svěží dort, který se hodí do nadcházejících teplých dní. Jemná chuť citronu a vanilky se snoubí v dokonalé harmonii se smetanovou polevou. Jak na něj se dozvíte krok po kroku v tomto receptu.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Dort

  • 1 a 1/3 cukru krystal
  • 6 polévkových lžic změklého másla
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
  • 2 celá vejce
  • 2 bílky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/4 hrnku podmáslí
  • tuk na vymazání formy

Poleva

  • 2 polévkové lžíce změklého másla
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 225 g smetanového sýra (např. žervé)
  • 3 a 1/2 hrnku moučkového cukru (v původním receptu je toto množství, určitě cukr můžete výrazně omezit a jeho množství snížit)

 

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte prvních 5 ingrediencí na dort (cukr, máslo, citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilkový extrakt). Nejlepší bude, když na přípravu tohoto dortu budete používat mixer, ten vše hezky promíchá a spojí. Přidejte postupně vajíčka a bílky, znovu promíchejte.

2

V druhé míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a jedlou sodu.

3

Suchou směs nasypte do mokré, přidejte podmáslí a promíchejte.

4

Nalijte těsto do dvou stejně velkých vymazaných forem (o průměru přibližně 23 cm). Pokud nemáte dvě stejně velké, napřed upečte polovinu těsta a poté druhou. Formou s těstem bouchněte jednou o stůl, aby zmizely bubliny.

5

Formy dejte do předehřáté trouby a pečte 20 minut.

6

Poté vyjměte a nechte 10 minut vychladnout. Vyklopte z forem a nechte zcela vychladnout.

7

Mixerem promíchejte všechny ingredience na polevu kromě cukru. Mixujte, dokud není hmota nadýchaná. Jemně vmíchejte moučkový cukr, nepřemíchejte.

8

Dejte do ledničky na 1 hodinu vychladnout.

9

Na talíř dejte první část dortu a potřete ji polevou o množství 1/2 hrnku.

10

Přiložte druhou část dortu a ten svrchu i po bocích potřete zbývající polevou.

11

Dort uchovávejte v ledničce .

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Robi roštěná na žampionech

Kuřecí prsa na medu s bulgurem, mandlemi a brusinkami

Kyšková polévka od míši d.

Snadné a krásně vláčné bezlepkové veganské pracny (video)

Čokoládovo-banánový dort

Bezlepkové bramborovo-pohankové noky

Těstoviny s hlívou, špenátem a parmazanem

Pepřová omáčka se smetanou, hovězím vývarem, česnekem a cibulí

Rychlé fazolové lusky na zázvoru

Krevetové kari

Borůvkový dezert

Dobošové řezy