Dýňový dort

Dort je koncipován do formy o velikosti 20-22 cm a jelikož žádnou takovou formu nemám, pekla jsem v obyčejném nerezovém rendlíku, který jsem dobře vymazala a vysypala moukou. Tak pokud budete někdy potřebovat menší dort,

V kuchyni vždy otevřeno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Dýňové pyré:

  • 1 kg dužiny z dýně

Těsto:

  • 1,5 hrnku hladké mouky (hrnek cca 320 ml)
  • 4 PL kakaa
  • 3 KL kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 KL soli
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku kefíru
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 2 KL vanilkového cukru
  • 170 g másla
  • 3 vejce

Krém:

  • 500 g mascarpone (smetanového sýru)
  • 170 g másla
  • 130-150 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 2 KL vanilkového cukru
  • 2 PL pomerančové šťávy
  • 1/2 hrnku dýňového pyré

Poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 2 PL smetany

Postup

1

Nejprve připravte pyré. Nakrájete dýni na měsíčky a upéčte ji doměkka v troubě při 200 °C Jen ji nechte změknout. Poté ji rozmixujte, v případě potřeby propasírujte.

2

Připravte krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem, mascarpone zvlášť. Poté obě hmoty spojte, míchejte ručně a přidejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promíchejte a dejte do lednice.

3

Troubu předehřejte na 180 °C.
Na těsto smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukry a po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce.

4

Promíchejte kefír s dýňovým pyré a vešlehejte do směsi. Nakonec přes sítko vsypte suché ingredience. Důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť.

5

Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijte jednu část těsta a vložte do vyhřáté trouby.

6

Pečte cca 40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano nechte ještě chvilku péct. Poté formu vyjměte, nechte cca 5 minut stát a poté korpus vyjměte vychladnout na mřížku.

7

Po vyjmutí krému z lednice ho ještě jednou dobře promíchejte, případně nechte chvilku povolit.

8

Krém naneste rovnoměrně na spodní korpus, položte na něj druhý, zlehka přitlačte, a i ten potřete vrstvou krému. Tu uhlaďte dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou.

9

Na boku dortu nejprve naneste pouze slabou vrstvu krému, které schová případně nerovnosti a drobečky. Vložte do lednice na hodinu a poté strany potřete ještě jednou vrstvou krému. Také uhlaďte.

10

Vraťte zpět do lednice a připravte ve vodní lázni polevu z čokolády, másla a smetany. Před nanesením na dort ji nechte trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil.

11

Vršek dortu polijte čokoládou a stěrkou urovnejte. Po ztuhnutí můžete dozdobit dle fantazie.

Poznámka

Pokud by se vám vršek korpusu při pečení zvedl, otočte ho ihned po vyjmutí dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžete vršek později seříznout do roviny. Opakujte stejně i s druhým korpusem. Dort nechte před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájejte horkým nožem, ponořeným do horké vody a otřeným do sucha.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Čučoriedková torta

Kuřecí kousky s pikantní chill omáčkou

Panna cotta

Hrníčkový koláč ze špaldové mouky

Mléčný koláč – tradiční jihoafrický dezert

Hovězí ,,po burgundsku“

Kuřecí směs s ořechy a kozím sýrem

Těstoviny s omáčkou z rajčat, mrkve a červené čočky

Video: Nadýchané máslové rohlíčky skvělé ke snídani

Domácí pickles aneb kvašená zelenina

Černé rýžové nudle s cukrem a ořechy

Slaný dort s lososem a batáty