Dýňová polévka
Dýňová polévka je už taková podzimní klasika, a tak nesmí alespoň jednou za rok na stole chybět. Trochu jsem myslela, že jí pánské osazenstvo opovrhne, ale nakonec mě překvapili, všechno snědli a moc jim chutnalo.

Ingredience na 4 porce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 700 g dýně hokaido
- 1 lžíce hladké mouky
- muškátový oříšek
- špetka skořice
- 250ml smetany ke šlehání
- 1,5 l kuřecího vývaru
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Na másle osmahneme cibulku i česnek, přidáme pokrájenou dýni (slupku neloupeme) a vše orestujeme. Zeleninu lehce zaprášíme moukou a zalijeme vývarem.
Polévku vaříme, dokud nám dýně zcela nezměkne. Když je polévka hotová, rozmixujeme ji ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem, skořicí a muškátovým oříškem (nebojte se přidat i čerstvé chilli).
Nakonec zjemníme smetanou a podáváme.