Zahřívací dýňová polévka
Moje oblíbené zimní jídlo. Doplní vitamíny (především A, C), vlákninu a ještě vás zahřeje díky zázvoru, který je již sám o sobě vynikajícím bojovníkem proti bacilům.

Ingredience na 6 porcí
- 1 máslová dýně (samozřejmě můžete i hokkaido a další)
- 4 brambory
- 1 cibule
- cca 5cm kus zázvoru
- lžička chilli pasty
- sůl a pepř dle chuti
na dozdobení: rostlinná smetana, dýňová semínka
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Máslovou dýni oloupeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme semínka (ta můžete očistit a vysušit). Dýni nakrájíme na větší kousky. Oloupeme brambory a také nakrájíme.
Cibuli nakrájíme na větší kusy a osmažíme na troše oleje dozlatova. Přidáme dýni a brambory a zalijeme vodou. Osolíme a vaříme do změknutí (cca 20 minut).
Ke konci vaření přidáme nastrouhaný zázvor. Já nastrouhala přibližně 5cm kousek, ale silné nátury zvládnou jistě více.
Rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme chilli pastou, dosolíme a opepříme.
Na talíři zdobíme rostlinnou smetanou, mně se k této dýňové polévce skvěle hodí husté kokosové mléko z plechovky, vynikající je ale také sójová smetana. Pokud zrovna doma žádnou nemáte, vyrobte si rychlou ovesnou (3 lžíce ovesných vloček + 200 ml vody, umixovat, přecedit).
Posypeme dýňovými semínky.
Mohlo by vás zajímat:
Dýně Polévky Veganské Vegetariánské