Celozrnný toastový chléb

Celozrnný toastový chléb

Ingredience na 10 porcí

  • 500 g celozrnné hladké mouky
  • špetka soli
  • 30 g změklého másla + na vymazání formy
  • 300 ml vlažné vody
  • 20 g droždí
  • 1 vejce – na pomazání

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Ve velké míse smíchejte mouku se solí a máslem.

2

V menší misce rozpusťte ve vodě droždí a poté nalijte do moučné směsi.

3

Vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte 30 minut kynout na teplém místě.

4

Po vykynutí rozdělte těsto na 2 díly a z každého vyválejte obdélník, který smotejte do válečku a kraje pořádně spojte, ať nikde není žádná díra.

5

Chlebíčkovou formu vymažte máslem a oba válečky do ní vložte - nechte kynout cca 45 minut - než začne přetékat.

6

Těsto pomažte rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut při 200 °C, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 15 minut.

7

Upečený chléb nechte chvíli vychladnout, ale velmi rychle jde z formy ven. Podávejte jak naslano, tak nasladko.

Mohlo by vás zajímat: Fitness a zdravé, Pro začátečníky, Recept bez chodu, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře