Svěží rybízové brownies bez mouky
Sezóna rybízu a malin je tu, takže přikládám recept na tento výborný dezert. Nejlépe chutná vychlazený a stačí ho i kousek, díky čokoládě je docela sytý. Proto je uvedené množství jen na malou formu.

Ingredience na 8 porcí
Těsto:
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g třtinového cukru
- 40 g medu
- 30 ml kvalitního espressa
- 35 g másla
- 120 g hořké čokolády (minimálně 70%)
- 2 vejce
- špetka soli
- rybíz (nebo i maliny)
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Vlašáky opražíme buď nasucho na pánvi, nebo v troubě. Krásně se tak rozvine jejich chuť a vůně. Stačí pět minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Ještě horké je rozmixujeme v mixéru.
Máslo, kávu a čokoládu nalámanou na kousky rozpustíme ve vodní lázni. Žloutky našleháme s cukrem a medem do pěny, oddělené bílky vyšleháme se solí dotuha. K rozpuštěné čokoládové směsi přidáme vlašáky a žloutkovou pěnu a řádně promícháme. Potom jemně zapracujeme bílky.

Směs nalijeme do formy s pečicím papírem. Já použila ohnivzdornou misku s průměrem 21 cm. Povrch poházíme opraným rybízem či malinami, trochu je přitlačíme dovnitř. Čokoholikům doporučuji posypat kousky čokolády.

Pečeme při 180 °C cca 25–30 minut, ale zkoušejte špejlí. Prostředek se může trošku třást a působit nedopečeně, to není na závadu.

Necháme vychládnout. Pokud to vydržíte, doporučuji po vychládnutí strčit ještě do lednice a nechat v ní tak hodinku odpočinout. Není to však nutné.

Mohlo by vás zajímat: