Křehké kynuté uzlíky s česnekem a strouhaným čedarem

Slané pečivo dovedené k dokonalosti :). Upečte si křehké uzlíky s česnekem a čedarem, které jsou křupavé napovrchu a velmi jemné a nadýchané uvnitř. Skvělé jsou jako pohoštění k vínu či i pivu.
  • Doba přípravy: 1h + čas na kynutí těsta

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 hrnky pšeničné chlebové mouky
  • 1 lžíce másla, rozpuštěná
  • 1 hrnek čedaru, nastrouhaného
  • 1 palička česneku, pečená
  • 8 hrnků vody + ½ hrnku jedlé sody
  • olej
  • rozšlehané vejce na potření
  • sůl

Postup

Krok 1

Z paličky česneku ukrojte menší kus vršku, lehce pokapejte olejem, posypte solí a zabalte celou paličku do alobalu. Vložte na plech do trouby a pečte při 180 °C přibližně 25 až 40 minut.

Krok 2

Česnek oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Na těsto promíchejte vodu, droždí, sůl a cukr. Nechte droždí aktivovat. Pokud se po pár minutách neobjeví na povrchu tekutiny pěna, droždí je nejspíše už staré a musíte začít znovu.

Krok 3

poté přilijte rozpuštěné máslo a postupně přisypávejte mouku. Vypracujte hladké a lehce lepivé těsto. V robotu jej prohněťte 5 až 6 minut, poté snižte rychlost a nechte vmíchat česnek a strouhaný čedar.

Krok 4

Těsto zakryjte a nechte vykynout. Po vykynutí jej opatrně propracujte a rozválejte na plát. Ukrojte z něj přibližně 20 proužků. Každý proužek vyválejte tak, aby byl přibližně 25 cm dlouhý. Z každého potom uvažte uzlík.

Krok 5

V hrnci přiveďte k varu vodu společně s jedlou sodou. Každý uzlík ponořte do vařící směsi přibližně na 30 vteřin z každé strany a poté skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vaření se sodou dá uzlíkům krásné zabarvení a preclíkovou chuť. Každý uzlík na plechu ještě pomažte rozšlehaným vejce a posypejte trochou soli.

Krok 6

Uzlíky pečte na 220 °C přibližně 12 až 15 minut nebo dozlatova.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dýňové tolárky

Video: Květák nadívaný sýrem, slaninou a kadeřávkem, s křupavou kůrčičkou

Bezlepkový mrkvový chléb

Pomerančovo-karamelový dort s celozrnnou moukou

Lehké grilované kuře s koriandrem

Raw humrová pomazánka

Kokosové muffiny s rozinkami

Bylinkový kuřecí steak s brokolicovou „rýží“

Bezlepková roláda s malinami

Domácí švestková povidla

Celozrnné lívance s karobem

Americké chocolate chip cookies