Ingredience
- 1 hrnek vlažné vody
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 3 hrnky pšeničné chlebové mouky
- 1 lžíce másla, rozpuštěná
- 1 hrnek čedaru, nastrouhaného
- 1 palička česneku, pečená
- 8 hrnků vody + ½ hrnku jedlé sody
- olej
- rozšlehané vejce na potření
- sůl
Postup
Krok 1
Z paličky česneku ukrojte menší kus vršku, lehce pokapejte olejem, posypte solí a zabalte celou paličku do alobalu. Vložte na plech do trouby a pečte při 180 °C přibližně 25 až 40 minut.
Krok 2
Česnek oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Na těsto promíchejte vodu, droždí, sůl a cukr. Nechte droždí aktivovat. Pokud se po pár minutách neobjeví na povrchu tekutiny pěna, droždí je nejspíše už staré a musíte začít znovu.
Krok 3
poté přilijte rozpuštěné máslo a postupně přisypávejte mouku. Vypracujte hladké a lehce lepivé těsto. V robotu jej prohněťte 5 až 6 minut, poté snižte rychlost a nechte vmíchat česnek a strouhaný čedar.
Krok 4
Těsto zakryjte a nechte vykynout. Po vykynutí jej opatrně propracujte a rozválejte na plát. Ukrojte z něj přibližně 20 proužků. Každý proužek vyválejte tak, aby byl přibližně 25 cm dlouhý. Z každého potom uvažte uzlík.
Krok 5
V hrnci přiveďte k varu vodu společně s jedlou sodou. Každý uzlík ponořte do vařící směsi přibližně na 30 vteřin z každé strany a poté skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vaření se sodou dá uzlíkům krásné zabarvení a preclíkovou chuť. Každý uzlík na plechu ještě pomažte rozšlehaným vejce a posypejte trochou soli.
Krok 6
Uzlíky pečte na 220 °C přibližně 12 až 15 minut nebo dozlatova.