Domácí lučina ze 3 surovin

Ingredience
Kupované žervé obsahuje mnohdy velké množství soli a konzervantů, nehledě na to, že je poměrně tučné. Přitom je tak snadné vyrobit si tuhle dobrotu v pohodlí domova jen ze 3 základních surovin. 🙂 Pokud si jej navíc namažete na právě upečený kváskový chléb, radost vás nemine.
- 200 g kvalitního bílého jogurtu (já používám bílý Hollandia)
- 150 g zakysané smetany
- špetka soli
Postup
Bílý jogurt smícháme se zakysanou smetanou a špetkou soli a důkladně promícháme, abychom vytvořili hladkou a krémovou konzistenci.
Jogurtovou směs přelijeme do plátýnkem vyložené nádoby, tak aby na dně vznikl prostor pro odkapávání syrovátky. Plátýnko můžete k okraji nádoby připevnit gumičkou nebo provázkem.
Takto necháme v lednici odkapat nejlépe přes noc. Minimálně však 5 hodin, jinak bude lučina stále příliš řídká.
Hotovou lučinu můžete podle libosti ochutit např. čerstvými bylinkami, jarní cibulkou nebo česnekem. Nejjednodušší, ale zároveň nejlepší, je ale stejně plátek kváskového žitného chleba se základní neochucenou lučinou a bohatě posypaný čerstvou řeřichou nebo pažitkou.
Mohlo by vás zajímat:
domácí recepty lučina slané recepty snadné recepty Fitness a zdravé Vegetariánské
Zdroj: maryskitchenlove.cz
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře