fbpx

Veganský pastýřčin koláč

Tradiční irské jídlo ve veganské variantě.

Veganský pastýřčin koláč

Ingredience na 6 porcí

Spodek

  • balení sójového granulátu
  • 2 cibule
  • 3-4 mrkve
  • menší hrnek mraženého hrášku
  • menší hrnek mražené kukuřice
  • 250g žampionů
  • trocha mraženého špenátu
  • lžíce sypkého zeleninového bujónu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • koření: sušený česnek, sušená cibule, houbové koření, sůl, pepř
  • trocha řepkového oleje
  • lžíce psylia, hrašky nebo mletého lněného semínka

 
Hořejšek

  • 1,5 kg brambor
  • sklenice rostlinného mléka
  • kousek veganského másla nebo margarínu

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Nejprve si zalijeme sójový granulát horkou vodou, přidáme sójovou omáčku a necháme přikrytý asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme cibuli na drobno, mrkev ostrouháme a nakrájíme na kostky, žampiony také nakrájíme. Cibuli osmažíme na řepkovém oleji, když je zlatá, přidáme žampiony, necháme rozvonět. Poté přidáme ostatní zeleninu a podlijeme hrnkem vody, ve které jsme rozmíchali zeleninový bujón (nebo můžete použít domácí zeleninový vývar). Pod pokličkou začneme dusit.

Veganský pastýřčin koláč
2

Ze sójového granulátu vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ho ke směsi, směs okořeníme, můžeme přidat i chilli, dosolíme dle chuti sójovou omáčkou nebo solí. Můžeme přidat i domácí bylinky. Směs dusíme do změknutí mrkve. Poté přidáme (lehce zahustíme) psyliem, lze nahradit za lněné semínko nebo hrašku, funguje i jako náhrada vajec - po tomto kroku raději ochutnáme a případně ještě dochutíme. Potom směs přendáme do zapékací mísy.

Veganský pastýřčin koláč
3

Uvařené brambory rozmačkáme s rostlinným mlékem (nejlépe neslazeným kupovaným nebo domácím) a veganským máslem/margarínem. Vzniklou kaši klademe po částech do zapékací mísy na směs. Zapékáme při vyšší teplotě asi 30 minut (do zezlátnutí kaše).

Veganský pastýřčin koláč

Mohlo by vás zajímat:
Brambory Hlavní jídla

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře