Spodek
Hořejšek
Nejprve si zalijeme sójový granulát horkou vodou, přidáme sójovou omáčku a necháme přikrytý asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme cibuli na drobno, mrkev ostrouháme a nakrájíme na kostky, žampiony také nakrájíme. Cibuli osmažíme na řepkovém oleji, když je zlatá, přidáme žampiony, necháme rozvonět. Poté přidáme ostatní zeleninu a podlijeme hrnkem vody, ve které jsme rozmíchali zeleninový bujón (nebo můžete použít domácí zeleninový vývar). Pod pokličkou začneme dusit.
Ze sójového granulátu vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ho ke směsi, směs okořeníme, můžeme přidat i chilli, dosolíme dle chuti sójovou omáčkou nebo solí. Můžeme přidat i domácí bylinky. Směs dusíme do změknutí mrkve. Poté přidáme (lehce zahustíme) psyliem, lze nahradit za lněné semínko nebo hrašku, funguje i jako náhrada vajec - po tomto kroku raději ochutnáme a případně ještě dochutíme. Potom směs přendáme do zapékací mísy.
Uvařené brambory rozmačkáme s rostlinným mlékem (nejlépe neslazeným kupovaným nebo domácím) a veganským máslem/margarínem. Vzniklou kaši klademe po částech do zapékací mísy na směs. Zapékáme při vyšší teplotě asi 30 minut (do zezlátnutí kaše).