Ingredience na 4 porce

  • 2–3 lilky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej extra panenský
  • slunečnicový olej
  • 600 g pasírovaných rajčat nebo čerstvých rajčat
  • 2 balení mozzarelly
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • tvrdý strouhaný sýr např. gran moravia, grana padano
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Lilky omyjte, okrojte stopky a nakrájejte po délce na plátky o zhruba 0,5 cm.

2

Plátky lilku rozprostřete na pekáč, pokud možno dejte na ně nějaké závaží a nechte je hodinu odpočinout (pustí přebytečnou vodu).

3

Na pánev nalijte olivový olej (cca 3 lžíce) a osmažte v něm dva stroužky česneku.

4

Dozlatova opečený česnek vyndejte a do provonělého oleje dejte osmahnout cibulku nakrájenou nadrobno.

5

Potom přidejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte pár lístků bazalky (já dala 4 menší).

6

Omáčku vařte tak 30 min. na mírném ohni a pak oheň vypněte.

7

Vezměte lilky, pořádně kousek po kousku osušte a dejte je smažit do vroucího slunenčnicového oleje (stačí v hluboké pánvi).

8

Osmahněte je z obou stran, dokud lehce nezezlátnou. Lilky dejte stranou do předem připraveného talíře s papírem, který do sebe vsákne přebytečný olej.

9

Vezměte pekáč, na dno nalijte vrstvu rajčatové omáčky. Potom naskládejte lilky, mozzarellu nakrájenou na kousky a strouhaný sýr Gran Moravia.

10

Takto postupujte, až na konci bude vrstva omáčky a vše bohatě posypané sýrem. Dejte péct do trouby na 190 °C na cca 30 min.

Mohlo by vás zajímat: Hlavní jídla, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Ilove Italy

Ilove Italy (autor) 30. 3. 2016

Mě to přijde jako docela pracný recept a lidi v mém okolí ho tedy zbožňují..ale je pravda, že na tu chuť si lidi asi musí dost zvyknout, protože to spíš připomíná houby 🙂

Odpovědět

Kateřina B.

Kateřina B. 3. 5. 2015

Tak jsme dnes měli k obědu… Není s tím moc práce, a dokonce to moje vypadalo jako tady na obrázku. Nic jsem neupravovala (jak to někteří mají ve zvyku ;-P ). Chuťově to bylo dobré, ale vyloženě odvázaná jsem z toho nebyla. Nešlo by místo toho smažení lilku ho spíš hodit na gril(ovací pánev)? I když jsem z toho odsála ten olej, přišlo mi to mastnější. Přítel to shrnul tak, že to chutná jako vršek pizzy 😀 Podávala jsem s opečenou bagetkou. Shodli jsme se ale na tom, že by nám to spíš vyhovovalo jako předkrm.

Odpovědět

Kateřina B.

Kateřina B.

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře