fbpx

Salát s rozpečeným kozím sýrem a medovou zálivkou

Salade de chèvre chaud neboli salát s rozpečeným kozím sýrem je rychlý, vynikající a dobře zasytí! Za 20 minut máte vynikající a vděčnou večeři, což se po těžkém pracovním dni více než hodí. Jde o malé toastíky s plísňovým kozím sýrem zakápnutým medem a provensálskými bylinkami na chvilku rozpečenými v troubě, naaranžované na lůžku ze směsi salátových listů, cherry rajčátek a vlašských ořechů s medovou zálivkou.

Salát s rozpečeným kozím sýrem a medovou zálivkou

Ingredience na 4 porce

Salát

  • 4 malé kozí sýry typu Crottin de Chavignol (nebo cca 200 g váleček kozího sýra Bûche de Chèvre s bílou plísní)
  • 12 plátků bagety
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky provensálských bylinek
  • 200 g směsi salátových listů
  • 16 cherry rajčátek
  • 2 hrsti vlašských ořechů na ozdobu

  Zálivka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř

 

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si plech, který vyložíme alobalem.

2

Z plátků bagety uděláme v toastovači lehčí topinky, to aby trochu ztvrdly a nezvlhly pod sýrem.

3

Budeme potřebovat celkem 12 plátků kozího sýra, takže pokud máme 4 malé sýry typu Crottin, každý nakrájíme na 3 plátky a pokud máme 200 g váleček, nakrájíme ho na 12 koleček.

4

Na plech vyložený alobalem naskládáme topinky z bagety, poklademe každou kolečkem kozího sýra, který zakápneme trochou medu a posypeme provensálskými bylinkami. Dáme zapéct do trouby cca na 5 – 7 minut (záleží na výkonu vaší trouby – sýr by měl být ležérně zlatavý, ale ne rozteklý všude kolem).

5

Mezitím si připravíme zálivku tak, že smícháme olivový olej, balzamikový ocet a med, osolíme a opepříme dle chuti.

6

Omyjeme cherry rajčátka a rozpůlíme je. Omyjeme salátové listy (pokud je potřeba, jelikož některé balené směsi jsou již umyté). V míse smícháme salátové listy s cherry rajčátky a zálivkou. Připravíme si talíře a na každý dáme trochu připraveného salátu.

7

Po vytažení z trouby rozprostřeme vždy 3 plátky chleba s kozím sýrem na každý talíř, ozdobíme pár ořechy a ihned servírujeme (salát je totiž nejlepší, když je sýr ještě teplý a mírně tekutý).

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře