Salát s rozpečeným kozím sýrem a medovou zálivkou
Salade de chèvre chaud neboli salát s rozpečeným kozím sýrem je rychlý, vynikající a dobře zasytí! Za 20 minut máte vynikající a vděčnou večeři, což se po těžkém pracovním dni více než hodí. Jde o malé toastíky s plísňovým kozím sýrem zakápnutým medem a provensálskými bylinkami na chvilku rozpečenými v troubě, naaranžované na lůžku ze směsi salátových listů, cherry rajčátek a vlašských ořechů s medovou zálivkou.

Ingredience na 4 porce
Salát
- 4 malé kozí sýry typu Crottin de Chavignol (nebo cca 200 g váleček kozího sýra Bûche de Chèvre s bílou plísní)
- 12 plátků bagety
- 2 lžičky medu
- 2 lžičky provensálských bylinek
- 200 g směsi salátových listů
- 16 cherry rajčátek
- 2 hrsti vlašských ořechů na ozdobu
Zálivka
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- sůl, pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si plech, který vyložíme alobalem.
Z plátků bagety uděláme v toastovači lehčí topinky, to aby trochu ztvrdly a nezvlhly pod sýrem.
Budeme potřebovat celkem 12 plátků kozího sýra, takže pokud máme 4 malé sýry typu Crottin, každý nakrájíme na 3 plátky a pokud máme 200 g váleček, nakrájíme ho na 12 koleček.
Na plech vyložený alobalem naskládáme topinky z bagety, poklademe každou kolečkem kozího sýra, který zakápneme trochou medu a posypeme provensálskými bylinkami. Dáme zapéct do trouby cca na 5 – 7 minut (záleží na výkonu vaší trouby – sýr by měl být ležérně zlatavý, ale ne rozteklý všude kolem).
Mezitím si připravíme zálivku tak, že smícháme olivový olej, balzamikový ocet a med, osolíme a opepříme dle chuti.
Omyjeme cherry rajčátka a rozpůlíme je. Omyjeme salátové listy (pokud je potřeba, jelikož některé balené směsi jsou již umyté). V míse smícháme salátové listy s cherry rajčátky a zálivkou. Připravíme si talíře a na každý dáme trochu připraveného salátu.
Po vytažení z trouby rozprostřeme vždy 3 plátky chleba s kozím sýrem na každý talíř, ozdobíme pár ořechy a ihned servírujeme (salát je totiž nejlepší, když je sýr ještě teplý a mírně tekutý).
Mohlo by vás zajímat: