Chléb bez lepku a laktózy
Recept na bezlepkový chléb jsem se snažila najít dlouho. Pár inspirací k vlastnoručně ukuchtěnému chlebu jsem našla a po čase vlastně začaly vznikat i moje vlastní recepty. O jeden z nich se s Vámi ráda poradím... sama vím, jak je těžké nějaký recept najít... navíc, tenhle je i bez laktózy ;-) Tak snad Vám bude chutnat jako nám :-)

Ingredience na 10 porcí
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1/2 hrnku banánové mouky
- 2 lžíce ostropestřecové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečení bez fosfátů
- 1/2 hrnku mletých dýňových semínek
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- 1 hrnek zeleninového vývaru (já používám ”Konečně vývar“)
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžičky čerstvě nadrceného pepře
- 1 lžíce chia semínek
- lžíce kmínu (já dala vrchovatou, máme kmín rádi ;-)…)
- 1 lžíce grilovacího kořeníGrešík
- 4 vejce
- 70-80 ml olivového oleje
- pro chuť po lžíci celé lněné, dýňové, slunečnicové semínko (podle chuti)
Postup
Celkový čas přípravy: 15 min
Příprava tohoto bezlepkového chleba je jednoduchá. Nejprve si vždy smíchám dané mouky s rozemletými semínky a práškem do pečiva bez fosfátů. Přidám chia a "pro chuť a křupnutí v každém soustu ;-)" semínka lněná, dýňová, slunečnicová.
Bez soli by to nebylo nikdy ono..., takže dále chuti chlebu dopřeji sůl, pepř, kmín a grilovací koření od Grešíka.
V druhé míse si metlou lehce prošlehám vajíčka, přidám olej a zeleninový vývar. Vše nakonec promíchám, aby se dobře spojilo.
Nakonec vše spojím, naliji do formy vyložené pečícím papírem (forma 26 x 11 cm).
Peču přibližně 45 - 60 minut na 170° (horkovzduch).
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře