fbpx

Pohankový chléb bez kvasnic

Musím říct, že tenhle chlebík je opravdu můj nejoblíbenější. Je bezlepkový, veganský a navíc i bez droždí. Pokud sníte cokoli s aktivním droždí, droždí se aktivuje znovu ve vašem organismu a to je i důvod, proč se někteří lidé cítí nepříjemně po konzumaci pečiva, kde bylo droždí použito.

Pohankový chléb bez kvasnic

Ingredience na 10 porcí

  • 400 g celozrnné pohankové mouky
  • 100 g cizrnové mouky
  • 2 PL psyllia
  • 2 ČL kmínu
  • 3 ČL soli
  • 4 PL dýňových semínek
  • 4 PL slunečnicových semínek
  • 750–800 ml vod
    y

Postup

Celkový čas přípravy: 300 min

1

Všechny suché ingredience smícháme dohromady vařečkou v míse od našeho domácího mazlíčka, robota na těsto. :-)

2

Přilijeme asi 600 ml vlažné vody a zapneme mixér. Poté přilívejte pomalu zbytek 150 ml vody. Těsto bude lepkavé, nebudete z něho moct udělat bochník, takže s tím počítejte. Ale nesmí být moc tekuté!

3

Těsto se nechá odstát v zakryté míse 24 h při pokojové teplotě.

4

Zapneme troubu na 220 ºC. Těsto vyklopíme a záleží pak na vás, jaký tvar bochníku chcete mít. Těsto je po 24 hodinách tvarovatelné. Na dobu na pečení vymažeme olejem a vysypeme pohankovou moukou. Dáme do nádoby a přikryjeme alobalem. Pečeme 30 minut. Po 30 minutách alobal odděláme a necháme dopéct dalších 15–20 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto dopečené, než ho vytáhnete z trouby.

5

Po mírném zchladnutí, abychom se nepopálili, vytáhneme chleba z nádoby a zabalíme do utěrky.

Poznámka

Přidejte si do chlebíku Vaše oblíbená semínka či oříšky dle chuti. :-)

Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové Veganské Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Romi Garden

Romi Garden 3. 10. 2018

Miluji to!

Vynikající, jen jsem místo cizrnové mouky použila sojovou, bohužel jsem u nás nesehnala cizrnovou. Přidala jsem lněné semínko a nemletý mák – nemá chybu 😉 Míchala jsem ručním hnětačem a pekla jsem v domácí pekárně 1 hodinu. Děkuji moc

Odpovědět

Romi Garden

Romi Garden 3. 10. 2018

Chlebík je výborný!!! Moc děkuji za skvělý recept <3

Odpovědět

Tigi

Tigi 15. 8. 2017

vynikajúci! Po úplnom vychladnutí chuťou a vôňou takmer nerozoznateľný od “klasického” chleba. To uležanie veľmi prospeje vzdušnosti striedky, hlavne ho už veľmi nespracovávať pred pečením. Piekla som ho hodinu horkovzduchom pri 200°C v chlebíkovej forme

Odpovědět

pro přidání komentáře