Panna cotta: jednoduchý a rychlý italský dezert (Fotorecept)

Panna cotta je možná jeden z nejjednodušších dezertů, se kterými se kdy setkáte. To ovšem neznamená, že byste mu neměli věnovat pozornost. Tato původně italská smetanová lahůdka má jemnou chuť, kterou si můžete doladit podle vlastního gusta.   V létě je nejlepší kombinovat panna cottu s ovocem, v zimě zase sáhněte po medu nebo skořici. Je ideální i pro osoby s bezlepkovou dietou a kravské mléko můžete nahradit mlékem kokosovým.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 360ml plnotučného mléka
  • 360ml smetany
  • 3 lžičky želatiny v prášku
  • 60g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • sůl
  • olej
  • ovoce, čokoláda, skořice atd. na ozdobení

 

Postup

1

Připravte si misky a vymažte je olejem. Pak je vytřete suchým papírovým ubrouskem, aby na stěnách zůstala jen tenká vrstva oleje.

2

Mléko nalijte do kastrolu, rovnoměrně vysypejte želatinu na hladinu a nechte ji rozmáčet. (přibližně 5 minut)

3

Za stálého míchání rozpusťte želatinu v mléce na mírném ohni. (mléko by se nikdy nemělo přiblížit k bodu varu, želatinu rozpouštějte v mléce o tělesné teplotě)

4

Zkontrolujte, zda se želatina již úplně rozpustila. Namočte do mléka lžíci a zkontrolujte, že se na jejím povrchu neuchytí drobná zrníčka želatiny.

5

Rozpusťte v mléce cukr. (mléko by se stále nemělo vařit)

6

Sundejte kastrol z ohně a vmíchejte do mléka smetanu, vanilku a špetku soli.

7

Nalijte tekutinu do misek a v lednici nechte vychladnout. (Pokud panna cottu chcete jíst z mističek, stačí chladit 2 hodiny. Pokud ji chcete vyklopit, měla by být v chladu alespoň 4 hodiny.)

8

Talíře, na které chcete panna cottu vyklopit, přetřete vlhkým ubrouskem. To Vám dovolí ji snáze posunout, pokud se Vám ji nepodaří vyklopit na ideálním místě.)

9

Připravte si hlubokou mísu s horkou vodou. Špičkou tenkého nože opatrně oddělte vrchní část panna cotty od stěny misky. Misku namočte až po okraj do teplé vody na přibližně 3 vteřiny a vyklopte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Knedlíky z celozrnného pečiva

Jahodové řezy s piškotovým korpusem a pudinkem

Zemiakové noky so šampiónovou omáčkou

Restované tofu s nudlemi, zeleninou a shiitake houbami

Zapečené avokádo s vejcem k snídani

Rychlé rýžové placičky s brokolicí, česnekem a sýrem

Špenátový koláč ve tvaru slunce

Krůtí játra na slanině

Pečená kuřecí prsa plněná krémovým sýrem a zabalená ve slanině

Cuketový quiche s kozím sýrem

Krásné ořechové vánoční cukroví „Sněhové koule“

Karamelizované restované banány s rumem a skořicí do 30 minut