Připravte si misky a vymažte je olejem. Pak je vytřete suchým papírovým ubrouskem, aby na stěnách zůstala jen tenká vrstva oleje.
Mléko nalijte do kastrolu, rovnoměrně vysypejte želatinu na hladinu a nechte ji rozmáčet. (přibližně 5 minut)
Za stálého míchání rozpusťte želatinu v mléce na mírném ohni. (mléko by se nikdy nemělo přiblížit k bodu varu, želatinu rozpouštějte v mléce o tělesné teplotě)
Zkontrolujte, zda se želatina již úplně rozpustila. Namočte do mléka lžíci a zkontrolujte, že se na jejím povrchu neuchytí drobná zrníčka želatiny.
Rozpusťte v mléce cukr. (mléko by se stále nemělo vařit)
Sundejte kastrol z ohně a vmíchejte do mléka smetanu, vanilku a špetku soli.
Nalijte tekutinu do misek a v lednici nechte vychladnout. (Pokud panna cottu chcete jíst z mističek, stačí chladit 2 hodiny. Pokud ji chcete vyklopit, měla by být v chladu alespoň 4 hodiny.)
Talíře, na které chcete panna cottu vyklopit, přetřete vlhkým ubrouskem. To Vám dovolí ji snáze posunout, pokud se Vám ji nepodaří vyklopit na ideálním místě.)
Připravte si hlubokou mísu s horkou vodou. Špičkou tenkého nože opatrně oddělte vrchní část panna cotty od stěny misky. Misku namočte až po okraj do teplé vody na přibližně 3 vteřiny a vyklopte.