fbpx

Mrkvový dort s kešu krémem

Mrkev, jablka a ořechy jsou skvělé sezónní suroviny, které vám ve vhodné kombinaci dokáží prozářit pochmourný podzimní den. Dort není potřeba ani příliš doslazovat. Přirozenou sladkost mrkve a jablek stačí trochu podpořit pár datlemi (cca 2 kusy na porci). Nebudeme si lhát do kapsy, díky vysokému obsahu ořechů se nejedná zrovna o lehké a snadno stravitelné jídlo. Jenže člověk potřebuje sem tam zhřešit, že? ;-) A pak je to rozhodně lepší něčím podobným, než klasickým dortem z bílé mouky a cukru.

Mrkvový dort s kešu krémem

Ingredience na 8 porcí

  • 300 g mrkvev + 1 malá
  • 200 g jablek
  • 4 vejce
  • 1 zarovnaná lžička skořice + špetka
  • 1 citrón
  • 100 g drcených pekanů nebo vlašských ořechů + cca 2–3 lžičky
  • 100 g mandlové mouky
  • špetka soli
  • 10 + 10 datlí
  • 150 g kešu
  • 2 lžíce ghee nebo kokosového oleje + 1 lžička
  • 1 dcl kokosového mléka
  • 10 pekanů nebo vlašských ořechů vcelku

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Minimálně 4 hodiny předem si namočte kešu ořechy.
Oloupejte si mrkev, omyjte a zbavte jádřinců jablka (slupku můžete ponechat). Nastrouhejte je najemno, smíchejte se šťávou z citrónu (trošku šťávy, cca 1 lžičku, si ponechte na krém), špetkou soli, skořicí, mandlovou moukou a rozdrcenými pekany nebo vlašskými ořechy (přibližně na zrníčka velikosti rýže).

2

V mixéru si promixujte co nejvíce dohladka vejce a pokrájených 10 datlí. Vzniklou směs přilijte k mrkvovému těstu a dobře propracujte.

3

Namočte si 2 kousky pečicího papíru, zmačkejte je a zbavte přebytečné vody. Pak jimi vyložte dvě vhodné pečicí formy o stejném průměru (já použila průměr cca 18 cm) a do každé nalijte polovinu těsta. Vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 30–40 minut. Pak vyndejte opatrně z forem (pečicí papír na korpusech zatím ponechte), dejte na linku vychladit a trošku „vydýchat“.

4

Mezitím, co se těsto peče, si připravte krém. Do mixéru si vložte slité propláchnuté kešu ořechy, 10 nadrobno pokrájených datlí, ghee (nebo kokosový olej), lžičku citrónové šťávy a cca 0,5 dcl kokosového mléka. Nyní vše s občasnými přestávkami (abyste nezavařili motor ;-) ) rozmixujte do naprosto hladkého krému. Trvá to i několik minut v závislosti na výkonu vašeho domácího pomocníka. Pokud je potřeba, po troškách přilívejte zbytek kokosového mléka, aby měl krém potřebnou konzistenci. Počítejte s tím, že vám v lednici mírně ztuhne, ale ne o moc, tak to s mlékem příliš nepřehánějte.

5

Jakmile jsou korpusy vychlazené, stáhněte z nich opatrně pečicí papír. Jeden z nich natřete zvrchu cca jednou třetinou kešu krému, opatrně na něj posaďte druhý korpus a celý dort ze všech stran potřete zbytkem polevy. Oloupejte si malou mrkev a nakrájejte ji pomocí škrabky na tenké plátky. Ty pak jemně opečte na pánvi (ne do hněda, jen do změknutí) na trošce ghee nebo kokosového oleje. Přidejte pár lžiček drcených ořechů a jemně poprašte špetkou skořice. Takto připravenými plátky a celými ořechy (cca 10 pekanů nebo vlašáků) ozdobte dort. Ten dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, nejlépe pak přes noc (chutě se lépe propojí).

Poznámka

Pokud se vám nechce „patlat“ s celým dortem, ale potřebujete spíše rychlý zákusek, těsto upečte v jedné vrstvě na plechu, nakrájejte na jednotlivé dílky a podávejte s kokosovou šlehačkou a jemně poprášené skořicí.
Přeji vám příjemné podzimní mlsání a dejte vědět, jestli vám dort chutnal tak, jako nám ;-).

Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové Paleo Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře