Boeuf bourguignon

Viděli jste film Julie a Julia? Já ano a moc se mi líbil. Viděla jsem ho kdysi s mamkou a sestrou. A po skončení filmu jsem od Verči dostala přesně TU kuchařku. Umění francouzské kuchyně od Julie Child. A tak jsem ji o víkendu poprvé otevřela, vyzkoušela vyhlášený boeuf bourguignon a musím tedy uznat, že to má skutečně něco do sebe.

Kitchen Affair

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1,2 kg hovězí kližky
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 0,5 l silného hovězího vývaru
  • lahev dobrého červeného vína (co zbyde, dopijete :-) )
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • 20 malých žampionů
  • 10 šalotek
  • olivový olej

Postup

1

Napřed si pokrájím vše, co budu během vaření potřebovat. Tedy maso a kost 4-5 cm velké, slaninu na nudličky, cibuli na zasmažení nakrájím na drobno, česnek nastrouhám, mrkev na kolečka. Šalotky a žampiony zatím můžu nechat. Později obojí oloupu a nakrájím na půlky.

2

Na olivovém oleji (nebo sádle) osmažím cibuli dozlatova. Přidám slaninu a opékám dokud pěkně nepustí šťávu.

3

Přidám kostky masa, opekám, dokud se nezatáhnou ze všech stran. Když se tak stane, vyndám maso na talíř a nechám odpočinout. V hrnci orestuji všechnu pokrájenou mrkev. Do hrnce pro vůni vložím snítku rozmarýnu.

4

Maso vrátím zpět a zapráším hladkou moukou. Nechám opéct, přidám rajčatový protlak a nakonec zaliji připraveným vývarem. Důkladně rozmíchám, aby mi mouka neudělala hrudky, ale hezkou hladkou omáčku.

5

Do hrnce doplním vodu tak, aby bylo všechno maso ponořené. Podle chuti ji okořením solí a pepřem. Snížím teplotu na sporáku a nechám maso pomalu dusit do měkka. Ve vhodném hrnci se dá péct i v troubě. Trvá to kolem dvou hodin minimálně. Směsí pravidelně míchám, aby se nepřipálila.

6

Když už je maso měkké, na pánvi orestuji žampiony, potom šalotky. Obojí přidám do hrnce k omáčce a ještě zhruba 20 minut vařím.

7

Omáčku necedím ani nepasíruji. Líbí se mi v ní ty velké kousky zeleniny, které fungují i jako příloha.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cuketové bramboráčky z ovesných vloček s lososem

Grilovaná vepřová krkovička s cibulí

Vláčné kakaové řezy s jemnou tvarohovou náplní a vůní citrónu

Video: Domácí vanilkový a čokoládový pudinkový pohár

Hokaido krémová polévka

Pudingové řezy

Krémová kuřecí polévka s kuřecím masem a žampiony

Nepečené čokoládové kostky s vlašskými ořechy a kokosem

Slaný bezlepkový cuketový koláč

Citronová zmrzlina z lemon curd

Celozrnné těstoviny s brokolicí a česnekem

Medovo-česnekové kuře s dijonskou hořčicí do 30 minut