fbpx

Boeuf bourguignon

Viděli jste film Julie a Julia? Já ano a moc se mi líbil. Viděla jsem ho kdysi s mamkou a sestrou. A po skončení filmu jsem od Verči dostala přesně TU kuchařku. Umění francouzské kuchyně od Julie Child. A tak jsem ji o víkendu poprvé otevřela, vyzkoušela vyhlášený boeuf bourguignon a musím tedy uznat, že to má skutečně něco do sebe.

Boeuf bourguignon

Ingredience na 6 porcí

  • 1,2 kg hovězí kližky
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 0,5 l silného hovězího vývaru
  • lahev dobrého červeného vína (co zbyde, dopijete :-) )
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • 20 malých žampionů
  • 10 šalotek
  • olivový olej

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Napřed si pokrájím vše, co budu během vaření potřebovat. Tedy maso a kost 4-5 cm velké, slaninu na nudličky, cibuli na zasmažení nakrájím na drobno, česnek nastrouhám, mrkev na kolečka. Šalotky a žampiony zatím můžu nechat. Později obojí oloupu a nakrájím na půlky.

2

Na olivovém oleji (nebo sádle) osmažím cibuli dozlatova. Přidám slaninu a opékám dokud pěkně nepustí šťávu.

3

Přidám kostky masa, opekám, dokud se nezatáhnou ze všech stran. Když se tak stane, vyndám maso na talíř a nechám odpočinout. V hrnci orestuji všechnu pokrájenou mrkev. Do hrnce pro vůni vložím snítku rozmarýnu.

4

Maso vrátím zpět a zapráším hladkou moukou. Nechám opéct, přidám rajčatový protlak a nakonec zaliji připraveným vývarem. Důkladně rozmíchám, aby mi mouka neudělala hrudky, ale hezkou hladkou omáčku.

5

Do hrnce doplním vodu tak, aby bylo všechno maso ponořené. Podle chuti ji okořením solí a pepřem. Snížím teplotu na sporáku a nechám maso pomalu dusit do měkka. Ve vhodném hrnci se dá péct i v troubě. Trvá to kolem dvou hodin minimálně. Směsí pravidelně míchám, aby se nepřipálila.

6

Když už je maso měkké, na pánvi orestuji žampiony, potom šalotky. Obojí přidám do hrnce k omáčce a ještě zhruba 20 minut vařím.

7

Omáčku necedím ani nepasíruji. Líbí se mi v ní ty velké kousky zeleniny, které fungují i jako příloha.

Mohlo by vás zajímat:
Hlavní jídla Hovězí

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře