Na náplň
Na jahodovou omáčku
Cukr, mouku, kypřicí prášek, vejce, změklé máslo a citronovou kůru dáme do mísy a rukama vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme více jak na 30 min. odpočinout do lednice.
Připravíme si náplň. Rozpuštěné máslo smícháme s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink, metaxu a cukr smícháme a nakonec přilijeme mléko s máslem. Prošleháme aby vznikla hladká směs.
Troubu předehřejeme na 150°C. Formu vyložíme pečicím papírem. Těsto vmačkáme do formy na tloušťku zhruba 4mm. Vlijeme náplň a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca. 45 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.
Na jahodovou omáčku dáme do kastrůlku jahody s cukrem, přidáme metaxu a podlijeme i trochou vody, vaříme 15 min. poté podáváme s koláčem. (lze přecedit přes jemné sítko a povařit aby omáčka byla bez kousků jahod)