Přesolené
Recept doporučuje jednu lžičku soli. Jelikož jste si jej špatně přečetli, použili jste lžíci a teď nevíte, co dělat? Oloupejte rajče, nakrájejte na menší kousky a přidejte je k jídlu (pokud se hodí k receptu). Rajče vytáhne přebytečnou sůl z masa i zeleniny. Jakmile je rajče měkké, opatrně jej vytáhněte. Skvěle fungují i brambory například v přesolené polévce.
Stejně můžete řešit jakékoli podobné případy,kdy se vám podaří jídlo přesolit. Stačí přidat jen rajče nebo třeba trochu obyčejného bílého jogurtu. Záleží na tom, jaké jídlo připravujete. Tento způsob je také ideální k užití u polévek nebo jakéhokoli dušením připravovaného jídla.
//
Připálené jídlo
Namočte dno pánve do vody, opatrně odstraňte nepřipečené jídlo. Přendejte jej do misky a pokapejte trochou worcestrové omáčky, rajčatového pyré nebo bylinek.
Pokud připálíte rýži, položte plátek bílého chleba na její vršek. Nechte 10 minut stát. Chleba z rýže „vytáhne“ spáleninu.
Obecně ale tuto radu používejte jen v případech opravdové nouze. Jakékoliv připálené jídlo doporučujeme raději se slzou v oku vyhodit a začít s čistým štítem.
Korpus nejde vyklopit z formy
Vše jste poctivě odvážili, zamíchali těsto,nalili do formy a.. zapomněli dát na dno pečící papír. A korpus teď zůstane ve formě už asi navždy. Ale ne, nebojte se.
Řešením bude uložit dort i s formou do mrazáku. Nechte dort vychladnout na pokojovou teplotu, poté ho zakryjte potravinovou folií a dejte do mrazáku na minimálně 6 hodin až jeden den. Poté dort vyndejte a okolo okrajů ho oddělte od formy příborovým nožem. Poté pomocí dvou vidliček chytněte dort z každé strany a pomalu jej „vyviklejte“ postupně u okrajů směrem nahoru. Dort by poté měl jít z formy dobře uvolnit.
Pokud dort stále nelze vyklopit, vyzkoušejte formu celou zabalit do vlhkého ručníku. Dort by měl po chvíli změknout a nabrat vlhkost a tudíž jít vyklopit. Tato metoda ovšem nezabírá vždy.
Přešlehané bílky
Ani nevíte, jak se to stalo, na chvíli jste odešli od robota a bílky vypadají jako kousky vaty.
Nevadí – lze je stále zachránit. Přidejte bílky, které jste ještě nešlehali. Pomalu opět šlehejte, dokud nedosáhnete správné konzistence (přidejte jeden nešlehaný bílek na dva přešlehané).
Rozvařená rýže
Pokud se vám povedlo převařit rýže a teď je z ní spíše kaše, nezoufejte. Prolijte ji v cedníku ledovou vodou a pokuste se ji oddělit jednotlivě prsty. Vhodnější volbou je z ní udělat smaženou rýži. Přidejte k ní na pánvi vejce, nějakou zeleninu a sojovou omáčku.
Popřípadě z rozvařené rýže můžete udělat cokoli jiného – mléčnou rýži, zapečenou rýži s ovocem, rýžové palačinky…
Mnoho oleje
Když vám „ujede“ ruka s olejem, není třeba panikařit.
Vložte do polévky pár kostek ledu nebo ji rovnou dejte na chvíli do mrazáku, pokud je to možné. Tuk se vysráží na povrchu a můžete jej poté lehce odebrat.
Další možností je vzít papírovou utěrku a sesbírat tuk, který plave na vrchu.
Příliš ostré
Papričky jsou často dost rozdílné. Ostrost jedné nemusí nutně znamenat, že stejná v dalším receptu bude chutnat stejně. A pak se lehce stane, že je jídlo už příliš pikantní.
Ideálním řešením této situace je přidat cokoli mléčného. Papričky totiž obsahují capsaicin, který mléčné výrobky dokážou neutralizovat díky caseinu. Můžete zkusit do pálivé omáčky přidat například kysanou smetanu, třeba jen lžíci. Postupně přidávejte, dokud se vám chuť nebude zdá únosná.
Výborně také funguje avokádo nebo máslo. Použijte to, co se vám lépe hodí k jídlu, které připravujete.
Sražená omáčka
Proteiny v mléčných jídlech, speciálně v omáčkách, se mohou při vysokých teplotách začít srážet.
Dejte hrnec s omáčkou pryč z plotny a vložte jej do větší nádoby s ledovou vodou. To zastaví proces vaření. Můžete též přidat kostky ledu. Toto by mělo omáčku dát opět do pořádku. Tento způsob ne vždy zabere, záleží v jaké fázi jste omáčku sundali z plotny.
Ještě jednou alternativou je přidání škrobu, který pomůže k opět dokonalé struktuře. Ovšem poněkud pozmění chuť.
Rozvařená zelenina
Rozvařená zelenina se dá zachránit tak, že z ní uděláte například výbornou krémovou polévku, smoothie nebo zeleninové pyré, které se bude hodit jako příloha.
Další možností je zeleninu rozmačkat, přidat půl hrnku vývaru, trochu bylinek a česnek. Promíchejte a vlijte do formy na led. Takto vzniknou výborné ochucené kostky, které můžete kdykoli přidat třeba do polévky na zvýraznění chuti.