Kadayif

Karolína

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Kadayif, také známý jako kataifi, je tradiční blízkovýchodní dezert, který se skládá z tenkých nudlí, ořechů a sladkého sirupu. Základem kadayif jsou tenké nudle, které se vyrábějí z mouky a vody. Tyto nudle mají vláknitou strukturu a po upečení získávají křupavou texturu. Těsto na kadayif se podobá filo těstu, ale místo plátů se skládá z tenkých nití. Kadayif pochází z Blízkého východu a je oblíbený v mnoha zemích Středomoří a Balkánu. Kadayif se používá k přípravě sladkých dezertů, které se často plní ořechy (vlašské ořechy, pistácie), sýrem nebo smetanou.

Ingredience

Těsto:

  • 500 g kadayif těsta
  • 250 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 250 g mletých vlašských ořechů (nebo pistácií)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3/4 lžičky mletého hřebíčku

Sirup:

  • 750 g cukru
  • 700 ml vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • skořice celá
  • citronová kůra

Postup

1

Příprava sirupu:

  • V hrnci smíchejte cukr a vodu.
  • Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud sirup nezhoustne.
  • Přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a skořici.
  • Nechte vychladnout.
2

Příprava náplně:

  • V míse smíchejte mleté ořechy, skořici a hřebíček.
3

Příprava kadayifu:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Rozeberte kadayif těsto na jednotlivé nitky.
  • Polovinu těsta rozložte na dno vymazaného pekáče.
  • Pokapejte polovinou rozpuštěného másla.
  • Rovnoměrně rozprostřete ořechovou náplň.
  • Zakryjte zbývajícím kadayif těstem a pokapejte zbylým máslem.
  • Pečte dozlatova, zhruba 30 minut.
4

Dokončení:

  • Horký kadayif zalijte studeným sirupem.
  • Nechte kadayif nasáknout sirupem alespoň 2 hodiny před podáváním.

Poznámka

Tipy:

  • Kadayif můžete ozdobit nasekanými pistáciemi nebo šlehačkou.
  • Kadayif se podává vychlazený.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Hustá mrkvová polévka

Kuskusové rizoto hotové do 15 minut

Video: Hovězí stroganov s těstovinami z jedné pánve

Paprikový salátek tří barev s lososem

Bleskový špaldový koláč s čokoládou a brusinkami – porce jen 176 kcal

Hutný čokoládově-pivní dort s krémovou polevou

Zapečené těstoviny se sójou

Čokoládová pěna s višněmi

Tabbouleh

Pečené čočkovo-mrkvové polštářky se špenátem

Pistáciové dortíky s malinami

Špagety s mušlemi srdcovkami