
Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli nadrobno. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte v osolené vodě doměkka. Vařte v jiném hrnci než zelňačku, jinak by nemusely změknout.
V hrnci na zelňačku rozehřejte 20 g sádla a přidejte cibuli. Nechte zesklovatět a přidejte polovinu klobásy. Ta pustí tuk a hezky obarví polévku.
Přidejte většinu mleté (i pálivé) papriky a velmi krátce orestujte. Míchejte, aby se paprika nespálila. Přilijte 4 hrnky vody a zcezené zelí a kmín. Vařte 15 minut.
Touto dobou by měly být brambory uvařené – přidejte je k zelňačce.
Na pánvi rozpusťte sádlo (pokud chcete, opečte v něm nejprve zbylou klobásu a vyjměte), přidejte do něj zbylou papriku a hladkou mouku a umíchejte v hladkou jíšku.
Zahustěte polévku jíškou, přidejte smetanu – podle chuti osolte. Nechte zvolna povařit dalších 5 minut. Podávejte, na talíři přidejte zbylou klobásu.