Tradiční jarní polévka

U nás k jaru neodmyslitelně patří polévka, které doma od nepaměti říkáme tradiční. Když je na stole, jaro je tady. Její součástí jsou totiž mimo jiné mé nejoblíbenější jarní bylinky, a to kopřiva a popenec (moje babička mu říkala opoňka). Mám vzpomínku jako hodně malé dítě, kdy mě právě babička posílala na zahradu, ať se jdu podívat, jestli už tam nějaké bylinky do polévky nenajdu. A pak stála polévka na stole a krásně voněla máslem, zeleninou a právě bylinkami. Vyvolává ve mně emoce tepla domova a právě jakési jistoty, že je tady zase jaro a nový začátek.

Červený rendlík

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 vejce
  • očištěná a na hrubo nastrouhaná kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru)
  • 100 g másla
  • 4–6 lžic dětské krupice
  • očištěné a natrhané kopřivy a popenec (cca 2–3 velké hrsti)
  • hrst čerstvého hrášku (můžou být i nakrájené mladé cukrové lusky) nebo mraženého
  • sůl, pepř na dochucení
  • cca 2 litry vody nebo zeleninového vývaru

Postup

1

V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm zeleninu. Asi po cca 3–5 minutách přidáme krupici a tu do jemně zlatova opečeme. Přidáme obě vejce a necháme společně s krupično-zeleninovou zásmažkou srazit. Zalijeme vodou nebo lépe zeleninovým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a necháme jemně polévku vařit cca 15 minut. Poté vložíme hrášek a bylinky a vše ještě 5 minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Krůtí játra na slanině

Nepečený cheesecake se štědrou dávkou Baileys

Zapékané brambory se čtyřmi druhy sýrů a mortadellou

Dvouvrstvý Nutellový cheesecake

Cuketovo-cizrnové placičky

Hrachová kaše s mandlovým mlékem

Kořeněné krůtí maso se šafránovým kuskusem se zeleninou

Pečená dýně

Knedlíky s vajíčkem trochu jinak

Nepečené dýňové kopečky bez cukru i mouky hotové za chvíli

Dezert „6 schodů do nebe“

Pomazánka z pečené červené řepy, s řeřichou a citrónovou šťávou