fbpx

Dort harlekýn

Měkoučký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky.

Dort harlekýn

Ingredience na 10 porcí

Kakaový korpus (kulatá průměr 22-23 cm, čtvercová 20-21 cm):

  • 3 vejce “L” (odděleně)
  • 200 g cukru krupice
  • 8 lžic studené vody
  • 50 g kakaa
  • 100 g hladké mouky
  • 7 g prášku do pečiva
  • Lehká pařížská šlehačka:
  • 250 g smetany ke šlehání 33%
  • 25 g cukru krupice
  • 10 g kvalitního kakaa
  • + 100 g smetany k našlehání 33%

Dokončení dortu

  • 150-200 g smetany ke šlehání min. 33% (použila jsem 35%)
  • čokoládové dekorace na ozdobu

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu vyložte pečícím papírem.
V misce si smíchejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva.
Žloutky vyšlehejte se 2/3 krupicového cukru do pěny, pak postupně zašlehejte studenou vodu. Přidejte moučnou směs a dobře promíchejte. Těsto je poměrně husté.
Bílky vyšlehejte se zbývající třetinou cukru do pevného sněhu a po částech vmíchejte do těsta. Naplňte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, ke konci můžete teplotu trochu snížit.
Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a vyklopte na chladicí mřížku.

2

Suroviny smíchejte a svařte, stačí pár minut. Promixujte tyčovým mixérem a dejte min. na 12 hodin vychladit. Před zdobením přilijte k vychlazenému základu 100 g smetany a vyšlehejte. Krém je lehký a nadýchaný, na rozdíl od "těžké" paříže není tak pevný.

Dort harlekýn
3

Korpus položte na tác nebo servírovací talíř, pokud je potřeba, seřízněte do roviny.
Obě smetany (bílou i pařížskou) vyšlehejte do tuha a pomocí zdobícího sáčku nastříkejte na korpus. Já jsem použila hladké trubičky o průměru 9 a 18 mm. (Pařížskou šlehačku pravděpodobně nespotřebujete na tento dort celou, záleží, jak hodně budete zdobit.)

Poznámka

Ozdobte dle fantazie kousky čokolády. Můžete servírovat hned po nazdobení, případně uchovat pár hodin v lednici.

Mohlo by vás zajímat:
Dezerty

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře