Špagety s bazalkovým pestem

Spaghetti al pesto genovese jsou tradičním receptem ze severní Itálie. Konkrétně z města Janov (italsky Genova).

Špagety s bazalkovým pestem

Ingredience na 2 porce

  • cca 25 g čerstvé bazalky (já to dala zhruba od oka – 3 trsy)
  • špetka hrubé mořské soli
  • piniové oříšky (cca 1 polévková lžíce)
  • extrapanenský olivový olej 
  • 1 stroužek česneku 
  • parmigiano reggiano nebo grana padano – cca 30 g 
  • pecorino sardo cca 15 g 
  • cca 300 g těstovin – nejlepší jsou špagety (spaghetti)

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

V hmoždíři (pokud možno mramorovém) rozmačkejte česnek a špetku hrubé mořské soli. Přidejte osušené lístky bazalky a krouživými pohyby je lehce rozdrťte, dokud nepustí zelenou šťávu. Přidejte piniové oříšky a pokračujte. Až vám vznikne takový krém, přidejte sýry a pořádně opět v hmoždíři promíchejte.

2

Nakonec přidejte olivový olej po troškách a průběžně promíchávejte. Nezapomeňte dát vařit osolenou vodu na těstoviny. Hotově těstoviny pak sceďte a smíchejte s pestem.

Poznámka

Důležité je pracovat rychle při výrobě pesta. Pesto můžete konzervovat v lednici, ale je potřeba vršek pesta zalít olivovým olejem. TIP: Hoďte všechno do mixéru a pomalu postupně mixujte, pozor abyste nepřehřáli lístky bazalky. Nejlepší je mixér s plastovými noži. Nakonec zalijte vše olivovým olejem a pomalu promíchejte.

Mohlo by vás zajímat: Fitness a zdravé, Hlavní jídla, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře