V hmoždíři (pokud možno mramorovém) rozmačkejte česnek a špetku hrubé mořské soli. Přidejte osušené lístky bazalky a krouživými pohyby je lehce rozdrťte, dokud nepustí zelenou šťávu. Přidejte piniové oříšky a pokračujte. Až vám vznikne takový krém, přidejte sýry a pořádně opět v hmoždíři promíchejte.
Nakonec přidejte olivový olej po troškách a průběžně promíchávejte. Nezapomeňte dát vařit osolenou vodu na těstoviny. Hotově těstoviny pak sceďte a smíchejte s pestem.
Důležité je pracovat rychle při výrobě pesta. Pesto můžete konzervovat v lednici, ale je potřeba vršek pesta zalít olivovým olejem. TIP: Hoďte všechno do mixéru a pomalu postupně mixujte, pozor abyste nepřehřáli lístky bazalky. Nejlepší je mixér s plastovými noži. Nakonec zalijte vše olivovým olejem a pomalu promíchejte.