Namelte mák. Můžete sice koupit namletý, ale chuť čerstvě umletého máku je mnohem lepší. Smíchejte mák s moučkovým cukrem.
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ještě teplé oloupejte a prolisujte. Nemáte-li lis na brambory, můžete je nastrouhat na struhadle najemno.
Nastrouhané brambory dejte na pomoučený vál a zasypte trochou hladké mouky. Začněte zpracovávat pružné a hladké těsto. Přidávejte tolik mouky, aby se těsto nelepilo.
Z těsta vyválejte váleček a rozdělte jej na stejně velké kusy. Z každého kousku vyválejte placku silnou asi 3 mm.
Rozehřejte pánev a potřete ji rozpuštěným máslem. Každou placku opékejte dozlatova až dohněda. Bude to trvat asi 2–3 minuty z každé strany.
Lokše potřete povidly, zaviňte do ruličky a na talíři posypte mákem.