Svatomartinská husa

Svátek sv. Martina bez husy nejde. Upečte si tu nejlepší, s křupavou kůží a šťavnatým měkkým masem. Nezapomeňte si připít svatomartinským vínem.

Rohlik

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 husa vcelku
  • 4 bobkové listy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 rozpůlená cibule
  • plus cibule na vyložení plechu

Postup

1

Husu nechte stát venku, aby získala barvu a pokojovou teplotu. Rozehřejte si troubu na 220 °C. Husu očistěte a osušte důkladně utěrkou, včetně vnitřní dutiny. Z krku odstraňte husí tuk, přebytečnou kůži seřízněte. Tuk využijete při přípravě omáčky. Stejně tak i krk, přední část křídel a zbylé vnitřnosti. Husu ze všech stran i uvnitř opepřete a osolte.

2

Oloupejte cibuli, rozpulte ji a společně s bobkovým listem ji vložte do břišní dutiny. Maso se zevnitř při pečení provoní. Husu vložte do pekáče s mřížkou, aby se nepekla v tuku, ale byla propečená dokřupava i zespodu. Nebo plech vyložte rozpůlenými cibulemi ( či seříznutým česnekem) a husu položte na ně.

3

Husu pečte na 220 °C prvních 30 minut, poté teplotu snižte na 160 °C. Pokud k huse budete připravovat omáčku, teď je její chvíle. Během pečení husu kontrolujte, aby se vám nepřipekla. Pokud bude kůže příliš rychle hnědnout, dejte ji na nižší rošt nebo přikryjte alobalem.

4

Husí tuk si nakrájejte na kousky, krk nasekejte sekáčkem na menší kusy, křídla na půlky. Pokrájejte srdce a žaludek, játra můžete ponechat vcelku.

5

Sádlo rozpusťte v hrnci na mírném plameni, potom restujte v tomto pořadí krk, křidýlka, žaludky. Nakonec vmíchejte srdce a játra. Zalijte 2 litry vody a nechte pomalu vařit. Během vaření odstraňte naběračkou usedliny a pěnu, která se začne na hladině tvořit. Omáčka se vaří cca 2,5 hodiny. Pokud bude potřeba, dolévejte vlažnou vodou. Po dovaření, vyjměte všechny kosti, rychle je zchlaďte a oberte z nich zbylé maso. to vraťte zpět k omáčce.

6

Poté, co se dopekla husa, ji nechte odpočívat na mřížce. Vypečený tuk z pekáčku slijte a sceďte. Použijte ho na pečení brambor, pokud je budete chtít podávat jako přílohu. Z hrnce, kde se vaří omáčka, naberte jednu naběračku a vlijte do pekáče po huse. Stěrkou posbírejte veškeré zbytky a vraťte zpět k omáčce.

7

Po dovaření omáčky ji rozmixujte tyčovým mixérem nebo přelijte do robotu a umixujte dohladka při nízkých otáčkách. Ochutnejte a dosolte a opepřete podle potřeby.

8

Husu během pečení občas kontrolujte, dvířka trouby ale neotvírejte příliš často. Husa o váze cca 4,5 kg potřebuje péct celkem 4 hodiny. Pokud chcete zkontrolovat, zda je upečená, propíchněte její stehno špejlí a pokud bude vytékat čirá tekutina, je husa hotová.

9

Poté co je husa dopečená, musí odpočívat. Neservírujte ji ihned, co ji dopečete. Vytáhněte husu z trouby, přendejte ji na velký talíř a udržujte ji na teplém místě. Mezitím si dohotovte zbylé přílohy. Během pečení můžete k huse přidat zeleninu, např. dýni, mrkev, nebo rozpůlená jablíčka a upéct je doměkka. k huse doporučujeme upéct křupavé brambory.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Pikantní květákové jednohubky ve vypečené krustičce

Pařížský dort

Banoffee – Vyhlášený banánový cheesecake s karamelem

Celerové hranolky

Miniquiche s různými náplněmi

Panenka na černém pepři a rozmarýnu

Octové brambůrky bez fritování

Video: Nepečený zmrzlinový oreo-arašídový dort přelitý krémovou čokoládovou polevou

Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou

Jednoduché bramborové placky plněné zeleninou a žampiony

Pečené kuřecí nugetky s medovo-česnekovou omáčkou

Polpette casalinghe al sugo