Nejprve si musíme nachystat špagetovou dýni. Dýni rozdělíme na polovinu a pečeme lehce pokapanou olivovým olejem řezem dolů v troubě rozehřáté na 190°C. Samozřejmě na plechu vyloženém pečícím papírem. Jakmile je dýně měkká, což trvá kolem 40 minut, vydlabeme semínka a poté i vidličkou naškrábeme dužinu na špagetky. Pokud takto budeme upravovat celou dýni, polovinu necháme dobře vychladnout a schováme si do lednice na jiný recept. Na bruschette budeme totiž potřebovat opravdu jen množství z půlky dýně.
Nyní si nakrájíme pečivo na plátky a na sucho dobře opečeme. Poté pokapeme vybraným oleje , jestli už dýňovým nebo olejem z vlašských oříšků nechám na Vás. Slaninu nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Do pánve dáme oříšek másla a na něm opečeme dobře slaninu s lžičkou tymiánu. Poté vhodíme česnek a dýňové špagety. Vše dobře prohřejeme,ochutíme pepřem, solí a přidáme asi dvě lžíce balzamika. Dobře promícháme a chuť doladíme dle našich preferencí. Někdo radši stejně jako my pálivější a výraznější chuť a někdo jemnější. Tuto směs klademe na opečené chlebíčky a vše zasypeme pořádnou dávkou strouhaného pecorina.