Sojové výpečky se zelím (vegan)
Jeden masožrout mi chvíli ani nevěřil, že je to sója.

Ingredience na 5 porcí
- balíček sojových plátků
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- červené zelí
- koření na marinaci (sojovka, kmín, pepř..)
- pár lžic másla a oleje
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Zapni troubu na 180°C. Je určitě nejlepší si naložit sóju přes noc, ale i když to necháš odležet slabou hodinku, nevadí to. Nalož plátky do oleje, másla, pepře, kmínu, grilovacím kořením a bylinkami, sojová omáčka také není od věci. Pořádně promíchat a nalij na plátky 100ml vařící vody, zamíchej a rychle přikryj.
Na pánvi si pak opeč první cibuli, přidej zelí do hrnce i s nálevem, solí a cukrem, nech dusit.

Nakrájej si druhou cibuli a česnek a promíchej je s uleželou sójou. Odkroj si kousek plátku a ochutnej, popřípadě dokořeň a ujisti se, že je tam dost omáčky, klidně trochu podlij vodou. Dej péct do trouby na půl hodinky a mezi tím dodělávej a dochucuj zelí.

Posledních pár minut nech plátky péct odkryté.
Nandej na talíř, polij omáčkou a přidej zelí. Doporučuji klasiku s knedlíkem, který je politý omáčkou z ''výpečků'' a cibulkou skvělý.
Dobrou chuť!

Poznámka
Čím déle se sója marinuje, tím lépe. Čím déle a pomaleji se peče, tím též lépe.
Mohlo by vás zajímat:
Hlavní jídla
Hodnocení a komentáře
Magda 10. 2. 2017
Zdravím, tak nevím, měla jsem předtím ještě nakládat sojové plátky do vody před marinováním? Do vody jsem předtím nic nenamočila, během pečení plátky sály olej ale neměkly, podlévala jsem proto vodou opakovaně. Příště i pro lepší stravitelnost sóju namočím do vody a vymačkám, než začnu marinovat…
Odpovědět
Carrie Vega (autor) 13. 2. 2017
i v receptu se píše “…a nalij na plátky 100ml vařící vody, zamíchej a rychle přikryj. “. Naložené ve vařící vodě změknou hezky a potom už tolik péče nepotřebují:)
Odpovědět