Mřížkový koláč s rebarborou a jahodami
Recept na tenhle mřížkový koláč s kombinací rebarbory a jahod je neodolatelný. Tenhle koláč rozhodně řadíme mezi naše nejoblíbenější. Už jen proto, že recept můžete neustále obměňovat podle toho co máte zrovna k dispozici.

Ingredience na 10 porcí
Těsto
280 g hladké špaldové mouky
250 g studeného másla
30 g třtinového cukru
1 vejce
2 – 4 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň
300 g rebarbory
300 g jahod
140 g třtinového cukru
2 lžíce hladké špaldové moky
šťáva z 1/2 citrónu
Porce: forma průměr 28 cm
Příprava: 30 minut
Chladnutí těsta: 1 hodiny
Pečení: 40 – 45 minut
Postup
Celkový čas přípravy: 75 min
V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a pomocí rukou vytvořte drobenku. Přidejte vejce a studenou vodu a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu do lednice.
V další míse smíchejte suroviny na náplň. Cukr, 2 lžíce špaldové mouky a citrónovou šťávu. Přidejte nakrájenou rebarboru a jahody. Promíchejte, tak aby se rebarbora i jahody obalily.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na koláč vyložte pečícím papírem a okraje vymažte máslem.
Ze zchladlého těsta odřízněte 1/3 na finální mřížku a zbytek vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku zhruba 4 mm. V průměru by mělo být lehce větší než forma na koláč.
Opatrně, za pomoci válečku, přesuňte těsto do formy a prsty zlehka vmačkejte a vytvarujte okraje. Přesahující část těsta přes okraje odřízněte. Na takto připravené těsto poklaďte náplň.
Ze zbylého těsta vyválejte plát vysoký 3 mm, ze kterého pomocí nože utvořte dlouhé proužky široké asi 1 cm potřebné pro tvorbu mřížky. Ty pak následně přes sebe klaďte a provlékejte tak, abyste vytvořili mřížku.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 40 – 45 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Mohlo by vás zajímat:
jahody koláč rebarbora Bez oříšků Dezerty
Zdroj: kitchenstory.cz
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře