fbpx

Křupavé seitanové řízečky s mrkvovou kaší

Takhle upravený seitan bude jistě chutnat i masojedům – kouzlo je v přidání lahůdkového droždí.

Křupavé seitanové řízečky s mrkvovou kaší

Ingredience na 6 porcí

Seitan

  • 1 hrnek pšeničného lepku
  • 1/3 hrnku lahůdkového droždí
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 hrnek zeleninového vývaru nebo kostka zeleninového bujónu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • kořenová zelenina na vývar, nebo předem připravený vývar, nebo zeleninový bujón
  • cizrnová nebo hrachová mouka na obalení
  • koření: pepř, chilli, červená paprika, sůl
  • cornflaky na obalení (možno nahradit kukuřičnou strouhankou)
  • řepkový olej na smažení

Bramborovo-mrkvová kaše

  • 500 g brambor
  • 300 g mrkve
  • lžíce veganského margarínu nebo 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka (já použila ovesné)
  • sůl na dochucení

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Smícháme lepek, droždí a sypký česnek, zamícháme. Přilijeme zeleninový vývar (nebo v teplé vodě rozmíchaná 1/2 zeleninového bujónu) a sójovou omáčku. Vypracujeme těsto, necháme cca 15 minut odpočinout. Těsto rozpůlíme a vypracujeme 2 válečky, vkládáme do vroucí osolené vody, ve které seitan vaříme společně s kořenovou zeleninou (např. mrkev, petržel či další jiná zelenina na vývar: někdy dávám kousek pórku, libeček, ...) cca 45 minut. Samozřejmě můžete seitan vařit přímo v zeleninovém vývaru – předem připraveném, nebo použít zeleninový bujón.

2

Přibližně po 45 minutách seitan vyndáme a necháme v cedníku pořádně okapat – zatáhne se a zdrcne, což je žádoucí, přebytečnou vodu můžeme ještě vyždímat. Necháme trochu vychladnout.

Křupavé seitanové řízečky s mrkvovou kaší
3

Seitan nakrájíme na plátky a obalujeme v těstíčku z cizrnové mouky a koření, poté vyválíme v předem rozmixovaných cornflakes. Smažíme ve větší vrstvě oleje z obou stran do zlatova.

4

Bramborovo-mrkvová kaše: Uvaříme si brambory a pár mrkví (podle toho, jak hodně mrkvové chuti chceme dosáhnout), dále rozmixujeme jako klasickou bramborovou kaši, jen přidáme margarín nebo olivový olej místo másla a rostlinné mléko místo klasického – já použila kupované ovesné, stačilo by však i jakékoli podomácku vyrobené, např. domácí mandlové. Osolíme.

Poznámka

TIP: Podávejte tyto řízečky samotné s kopicí zeleniny, můžete si je namáčet do skvělého "majonézového" dipu ze slunečnicových semínek: Rozmixujte 100 g slunečnicových semínek, přidejte 150–200 ml vody, lžičku hořčice, 1 na jemno nastrouhanou kyselou okurku, dochuťte pepřem a černou solí.

Mohlo by vás zajímat:
Hlavní jídla Veganské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře