
Ze všeho nejdříve si troubu předehřejte na 190 °C. Lilky zbavte obou konců a podélně rozpulte. Dužinu nakrájejte nožem našikmo tak, aby vznikla mřížka. Obě půlky hojně pokapejte olejem a položte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru. Pečte do změknutí cca 45 minut.
Kapii opékejte na pánvi nebo elektrickém grilu ze všech stran tak dlouho, dokud slupka nezčerná. Dejte ji do mikrotenového sáčku a nechte zapařit, slupka pak půjde krásně dolů. Oloupejte a dužinu nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a na něm doměkka opečte cibulku, na poslední minutu přidejte i česnek. Směs nechte vychladnout.
Z upečených a také vychladlých lilků vydlabejte dužinu a rozmačkejte ji. Vmíchejte kapii, cibuli s česnekem, osolte, opepřete a přimíchejte zakysanou smetanu. Vše pořádně promíchejte. Pomazánka vydrží v lednici maximálně 3 dny. Podávejte ji při pokojové teplotě na opečeném chlebu a před servírováním ji pokapejte ochuceným olivovým olejem (viz seznam surovin).