Pomazánka z pečeného lilku

Užijete ji na chleba, ale báječně se hodí i jako jemný dip k rybám.

Barbora Venháčová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 lilek
  • 1 červena paprika – kapie
  • 1 malá cibule, nasekaná nadrobno
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • panenský olivový olej
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce husté zakysané smetany
  • 2 lžíce panenského olivového oleje smíchané s 1 lžící jablečného octa, solí a pepřem, určené k podávání

Postup

1

Ze všeho nejdříve si troubu předehřejte na 190 °C. Lilky zbavte obou konců a podélně rozpulte. Dužinu nakrájejte nožem našikmo tak, aby vznikla mřížka. Obě půlky hojně pokapejte olejem a položte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru. Pečte do změknutí cca 45 minut.
Kapii opékejte na pánvi nebo elektrickém grilu ze všech stran tak dlouho, dokud slupka nezčerná. Dejte ji do mikrotenového sáčku a nechte zapařit, slupka pak půjde krásně dolů. Oloupejte a dužinu nakrájejte nadrobno.

2

V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a na něm doměkka opečte cibulku, na poslední minutu přidejte i česnek. Směs nechte vychladnout.

3

Z upečených a také vychladlých lilků vydlabejte dužinu a rozmačkejte ji. Vmíchejte kapii, cibuli s česnekem, osolte, opepřete a přimíchejte zakysanou smetanu. Vše pořádně promíchejte. Pomazánka vydrží v lednici maximálně 3 dny. Podávejte ji při pokojové teplotě na opečeném chlebu a před servírováním ji pokapejte ochuceným olivovým olejem (viz seznam surovin).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Ořechové vánoční cukroví s lahodným krémem a polevou

Avokádové brownies

Cuketovo-sýrové tyčinky pečené v troubě hotové do 20 minut

Opravdu rychlý dezert bez přidaného cukru

Cizrnovo batátové kari (nejen) z pomalého hrnce

Video: Veganské a zdravé mac’n’cheese z dýně s pečenými rajčátky

Video: Bagetové lodičky plněné rozteklým sýrem, křupavou slaninou a krémovými vajíčky

Pečené makové růže z kynutého těsta

Netradiční guláš s uzenou paprikou

Nepečené jahodové řezy se sušenkovou krustou a šlehačkou

Tuniakové karbonátky

Domácí pomerančové müsli s čokoládou a mandlemi