fbpx

Ořechový koláč

Koláč je z křehkého těsta a plný ořechové náplně. A v tomto případě jsou to opravdu jen ořechy, žádné nastavování piškotovými drobečky nebo strouhankou. Moje verze je z vlašských ořechů, ale našla jsem i varianty z lískových oříšků.

Ořechový koláč

Ingredience na 10 porcí

Křehké těsto:

  • 100 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 větší žloutek
  • 180 g hladké mouky 
  • špetka soli
  • Ořechová náplň:
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g medu 
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 90 ml smetany
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g medu
  • 15 g másla
  • 180 g vlašských ořechů, hrubě nasekaných
  • žloutek na potření

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Na křehké těsto šlehejte změklé máslo s cukrem a žloutkem, ne do pěny, jen aby se vše lehce spojilo. Přidejte mouku prosátou se solí a zapracujte. Nejdříve lehce šlehačem, pak dopracujte rukama. Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Mezitím si připravte ořechovou náplň.

2

Do kastrolu dejte 120 g cukru krupice, 30 g medu a lžíci citronové šťávy. Při střední teplotě utavte na světlý karamel.
V jiném rendlíku společně svařte smetanu, druhou část cukru s medem a máslo. Vlijte do karamelu a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a vmíchejte ořechy. Za občasného míchání nechte směs vychladnout. Zpočátku se Vám bude zdát hodně tekutá, ale jak bude chladnout, bude i houstnout.

Ořechový koláč
3

Připravte si koláčovou formu o průměru 20 cm a troubu předehřejte na 190-200 stupňů.
Křehké těsto si rozdělte na dvě části, jednu o trochu větší. Tu vyválejte na plát o síle cca 3-4 mm a vyložte jím koláčovou formu. Přitiskněte k bokům formy a těsto nechte lehce přesáhnout přes okraj formy. Rovnoměrně rozetřete vychladlou ořechovou náplň a přečnívající těsto přes náplň přeložte. Druhou, menší část, těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na náplň. Přitiskněte, povrch potřete žloutkem a můžete ozdobit vidličkou. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.

Ořechový koláč
4

Nechte vychladnout, před servírováním můžete lehce pocukrovat. Koláč je dobrý hned po upečení, ale doporučila bych nechat pár dnů rozležet, v chladu vydrží i několik týdnů. Z vlastní zkušenosti mohu jen potvrdit :)

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře