
Křehké těsto:
Na křehké těsto šlehejte změklé máslo s cukrem a žloutkem, ne do pěny, jen aby se vše lehce spojilo. Přidejte mouku prosátou se solí a zapracujte. Nejdříve lehce šlehačem, pak dopracujte rukama. Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Mezitím si připravte ořechovou náplň.
Do kastrolu dejte 120 g cukru krupice, 30 g medu a lžíci citronové šťávy. Při střední teplotě utavte na světlý karamel.
V jiném rendlíku společně svařte smetanu, druhou část cukru s medem a máslo. Vlijte do karamelu a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a vmíchejte ořechy. Za občasného míchání nechte směs vychladnout. Zpočátku se Vám bude zdát hodně tekutá, ale jak bude chladnout, bude i houstnout.
Připravte si koláčovou formu o průměru 20 cm a troubu předehřejte na 190-200 stupňů.
Křehké těsto si rozdělte na dvě části, jednu o trochu větší. Tu vyválejte na plát o síle cca 3-4 mm a vyložte jím koláčovou formu. Přitiskněte k bokům formy a těsto nechte lehce přesáhnout přes okraj formy. Rovnoměrně rozetřete vychladlou ořechovou náplň a přečnívající těsto přes náplň přeložte. Druhou, menší část, těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na náplň. Přitiskněte, povrch potřete žloutkem a můžete ozdobit vidličkou. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
Nechte vychladnout, před servírováním můžete lehce pocukrovat. Koláč je dobrý hned po upečení, ale doporučila bych nechat pár dnů rozležet, v chladu vydrží i několik týdnů. Z vlastní zkušenosti mohu jen potvrdit :)