fbpx

Křehký ořechový koláč

Je pravda, že po upečení jsem byla nadšená, při servírovaní také a při zapíchnutí dezertní vidličky jsem se zhrozila. Křehký koláč byl "tvrdý". Ne tvrdý, jako tvrdý. Jen není stavěný na dezertní vidličku. Ořechový řez vezměte do ruky, zakousněte se a pak už si to jen užívejte.

Křehký ořechový koláč

Ingredience na 8 porcí

  • 110g  másla pokojové teploty + na vymazání formy
  • ½ hrnku vlašských ořechů
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ hrnku + 3 lžíce moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Otevírací koláčovou formu o průměru 25 cm vymažte máslem. Opražené ořechy najemno umelte a v míse promíchejte s moukou a se solí. V robotu s hnětacími nástavci utřete máslo s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé a nadýchané pěny. Postupně k ní zatřete moučnou směs, aby vzniklo stejnorodé těsto, ale nepřešlehejte ho.

2

Těsto přesuňte do připravené formy, položte na něj potravinovou fólii, přes kterou ho stejnoměrně vymačkejte do formy (nebude se lepit na prsty). Dejte do chladničky ztuhnout.

3

Troubu předehřejte na 150°C. Těsto prořízněte a propíchejte v pravidelných intervalech. Vložte do trouby a pečte, až bude těsto pevné a světle zlatohnědé, asi 40 - 45 minut. Po upečení přesuňte i s formou na mřížku, znovu těsto prořízněte a propíchejte. Nechte vychladnou a posypte moučkovým cukrem.

Mohlo by vás zajímat:
koláče Podzim Snídaně a svačiny Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Dvě v troubě N&M
Redakce

Redakce 14. 11. 2018

Video přidáno do receptu. 🙂

Odpovědět

pro přidání komentáře