Bramborové bochánky plněné lesními houbami

Rostooou! Po loňském roce, kdy to byla na Moravě s houbami opravdu bída, si to teď naplno užíváme. Vždycky děláme houbové řízky, omáčku nebo guláš, ale chtěla jsem zkusit něco nového, tak jsem se rozhodla houby nacpat do bramborových bochánků a přidala houbovou omáčku. Doma mě za tohle jídlo vynášeli do nebe.

Broccolicious

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Suroviny na cca 12 placiček:

  • 1 kg brambor
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 velké cibule
  • 4 hrsti čerstvých nakrájených lesních hub (část půjde na omáčku)
  • pár snítek čerstvé majoránky
  • 2 lžičky římského kmínu
  • sůl
  • 2 lžíce oleje

Omáčka:

  • část připravené houbové směsi z placiček
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • pepř
  • 1/2 lžíce octa

Postup

1

Brambory si oloupejte a uvařte v osolené vodě. Poté je slijte a důkladně rozmačkejte mačkadlem na brambory a nechejte chladnout.

2

Na vyšší pánvičce (nebo v nižším hrnci) si rozehřejte olej a orestujte na něm najemno pokrájenou cibuli dozlatova. Poté přisypejte očištěné a nakrájené houby a restujte 3 minuty. Následně houby podlijte dvěma hrnky vody, osolte, přidejte kmín a majoránku a nechejte dusit alespoň 20 minut, dokud se veškerá voda nevypaří. Vznikne nám takové houbové ragú, ze kterého si odebereme asi čtvrtinu na omáčku, zbytkem budeme plnit bochánky.

3

K rozmačkaným bramborám přisypeme půl hrnku mouky a vypracujeme bramborové těsto. Pokud bude moc lepkavé, můžete ještě trochu mouky přidat. Z bramborového těsta pomoučenýma rukama odebírejte kusy velikosti pingpongového míčku, vytvarujte placičku, na kterou následně položte lžíci houbové směsi, přikryjte druhou placičkou a vytvarujte bochánek. Upřímně říkám, že to není úplně nejpříjemnější práce, protože bramborové těsto je lepivější, ale zatněte zuby, výsledek stojí za to.

4

Hotové placičky pak na pánvičce z obou stran opečte na troše oleje, dokud nechytnou zlatou barvu.

5

Omáčka k podávání je už jen několikaminutová záležitost. Zbytek houbové směsi si dáme do menšího hrnce, zalijeme rostlinnou smetanou, zředíme trochou rostlinného mléka, opepříme a necháme 2 minutky provařit. Hustotu si sami zregulujte množstvím mléka. Pokud máte rádi chuť kulajdy, kápněte do omáčky nakonec trochu octa, dodá jí to šmrnc! :)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Ovesná kaše Margot

Domácí paštika bez éček

Fenyklový krém s tortilla chipsy

Teplý brokolicovy salát

Mangový džus

Hruškový koláč s tvarohem

Nepečená ovocná pizza bez mouky a rafinovaného cukru

Jablečné růže z listového těsta

Domácí müsli

Letní ananasový salát s jablky a konopným semínkem

Pečená kořenová zelenina s česnekem a rozmarýnem

Briam – zelenina pečená na grécky spósob