7 receptů na horké nápoje pro zahřátí
Tradiční svařené víno je určitě skvělý začátek, ale taková horká brusinková šťáva či ananasový drink (známý jako "Tekuté zlato") vám určitě přijdou k chuti. Pro všechny, co mají v období Vánoc trošku mlsnější jazýček a nemůžou se dočkat cukroví stejně jako já, jsem na konec článku vložila svůj nejoblíbenější nápoj na zahřátí. :)
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Svařené víno s jablečnou šťávou
Potřebujeme
1 lahev ovocného červeného vína
3 hrnečky jablečné šťávy
Šťáva a kůra z jednoho pomeranče
1/4 hrnečku medu
Koření (hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek atd.)
Postup
Vše smíchejte a přiveďte k varu.
Přibližně 10 minut vařte na mírném ohni a občas zamíchejte.
Horká brusinková šťáva
Potřebujeme
1 litr brusinkového džusu
2 lžíce javorového sirupu (dá se nahradit i jiným sladidlem)
2 kousky celé skořice
6 hřebíčků
1 mandarinku
Postup
Mandarinku rozčtvrťte a vymačkejte z ní šťávu.
Všechny ingredience smíchejte a přiveďte k mírnému varu.
Za občasného míchání vařte nápoj zakrytý asi 20 minut. Před podáváním sceďte.
Svařené pivo
Potřebujeme
1 litr piva
2 a 1/2 lžičky medu
1 kousek celé skořice
5 hřebíčků
1 cm nakrájeného zázvoru
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého kardamonu
1 hvězdička badyánu
Špetka mletého muškátového oříšku
Postup
Vše smíchejte a v hrnci pomalu zahřívejte. Nevařte.
Sceďte a podávejte.
Svařený ananasový koktejl „Tekuté zlato“
Potřebujeme
1 litr ananasového džusu
Nové koření
Černý pepř
Hřebíček
2 kusy celé skořice
60 ml tmavého rumu
60 ml brandy
1 vanilkový lusk (s vydlabaným vnitřkem a podélně rozkrojený)
Postup
Do středně velkého hrnce vložte koření a ananasový džus a vařte na mírném ohni asi 2 minuty.
Přidejte tmavý rum a brandy.
Za občasného míchání ohřívejte 15 minut.
Svařená jablečná šťáva
Potřebujeme
3 hrníčky jablečného moštu
2 lžíce hnědého cukr
1/2 lžičky nového koření
1/2 lžičky muškátového oříšku
4 hřebíčky
2 kousky celé skořice nalámané na kousky
1/2 hrníčku rumu nebo Calvados
Postup
Smíchejte mošt, cukr a koření a zakryté vařte na mírném ohni 10 minut.
Přidejte rum nebo Calvados a znovu zahřejte. Sceďte a podávejte.
Svařené bílé víno s hruškovicí
Potřebujeme
750 ml suchého bílého vína
60 ml hruškovice
3 lžičky medu
2 plátky čerstvého zázvoru
3 hřebíčky
3 zelené kuličky kardamonu
Plátky hrušky
Postup
Víno, med a koření smíchejte v hrnci a ohřívejte 15 až 20 minut.
Ochutnejte a přidejte koření či med podle vlastní chuti. Přimíchejte hruškovici.
Slijte do hrnečků i s kořením a do každého přidejte plátek hrušky.
Horká čokoláda se svařeným vínem
Potřebujeme
500 ml vody
750 ml červeného vína
400g cukru krupice
100g kakaa
2 kousky celé skořice
4 hvězdičky badyánu
8 hřebíčků
250g nalámané tmavé čokolády (měla by být nejlépe 70%)
2 mandarinky nebo pomeranče (nakrájené na čtvrtiny)
1 větvička rozmarýnu
Postup
Vodu, cukr, kakao, koření a čokoládu ohřejte v hrnci až téměř k varu.
Sundejte z ohně a míchejte, až se čokoláda rozpustí.
Přidejte mandarinky či pomeranče a rozmarýnu a nechte odstát 10 minut.
Přidejte červené víno a znovu zahřejte na mírném ohni.