7 receptů na horké nápoje pro zahřátí
Tradiční svařené víno je určitě skvělý začátek, ale taková horká brusinková šťáva či ananasový drink (známý jako "Tekuté zlato") vám určitě přijdou k chuti. Pro všechny, co mají v období Vánoc trošku mlsnější jazýček a nemůžou se dočkat cukroví stejně jako já, jsem na konec článku vložila svůj nejoblíbenější nápoj na zahřátí. :)
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Svařené víno s jablečnou šťávou Potřebujeme 1 lahev ovocného červeného vína 3 hrnečky jablečné šťávy Šťáva a kůra z jednoho pomeranče 1/4 hrnečku medu Koření (hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek atd.) Postup Vše smíchejte a přiveďte k varu. Přibližně 10 minut vařte na mírném ohni a občas zamíchejte.
Horká brusinková šťáva Potřebujeme 1 litr brusinkového džusu 2 lžíce javorového sirupu (dá se nahradit i jiným sladidlem) 2 kousky celé skořice 6 hřebíčků 1 mandarinku Postup Mandarinku rozčtvrťte a vymačkejte z ní šťávu. Všechny ingredience smíchejte a přiveďte k mírnému varu. Za občasného míchání vařte nápoj zakrytý asi 20 minut. Před podáváním sceďte.
Svařené pivo Potřebujeme 1 litr piva 2 a 1/2 lžičky medu 1 kousek celé skořice 5 hřebíčků 1 cm nakrájeného zázvoru 1/2 lžičky mletého zázvoru 1/2 lžičky mletého kardamonu 1 hvězdička badyánu Špetka mletého muškátového oříšku Postup Vše smíchejte a v hrnci pomalu zahřívejte. Nevařte. Sceďte a podávejte.
Svařený ananasový koktejl „Tekuté zlato“ Potřebujeme 1 litr ananasového džusu Nové koření Černý pepř Hřebíček 2 kusy celé skořice 60 ml tmavého rumu 60 ml brandy 1 vanilkový lusk (s vydlabaným vnitřkem a podélně rozkrojený) Postup Do středně velkého hrnce vložte koření a ananasový džus a vařte na mírném ohni asi 2 minuty. Přidejte tmavý rum a brandy. Za občasného míchání ohřívejte 15 minut.
Svařená jablečná šťáva Potřebujeme 3 hrníčky jablečného moštu 2 lžíce hnědého cukr 1/2 lžičky nového koření 1/2 lžičky muškátového oříšku 4 hřebíčky 2 kousky celé skořice nalámané na kousky 1/2 hrníčku rumu nebo Calvados Postup Smíchejte mošt, cukr a koření a zakryté vařte na mírném ohni 10 minut. Přidejte rum nebo Calvados a znovu zahřejte. Sceďte a podávejte.
Svařené bílé víno s hruškovicí Potřebujeme 750 ml suchého bílého vína 60 ml hruškovice 3 lžičky medu 2 plátky čerstvého zázvoru 3 hřebíčky 3 zelené kuličky kardamonu Plátky hrušky Postup Víno, med a koření smíchejte v hrnci a ohřívejte 15 až 20 minut. Ochutnejte a přidejte koření či med podle vlastní chuti. Přimíchejte hruškovici. Slijte do hrnečků i s kořením a do každého přidejte plátek hrušky.
Horká čokoláda se svařeným vínem Potřebujeme 500 ml vody 750 ml červeného vína 400g cukru krupice 100g kakaa 2 kousky celé skořice 4 hvězdičky badyánu 8 hřebíčků 250g nalámané tmavé čokolády (měla by být nejlépe 70%) 2 mandarinky nebo pomeranče (nakrájené na čtvrtiny) 1 větvička rozmarýnu Postup Vodu, cukr, kakao, koření a čokoládu ohřejte v hrnci až téměř k varu. Sundejte z ohně a míchejte, až se čokoláda rozpustí. Přidejte mandarinky či pomeranče a rozmarýnu a nechte odstát 10 minut. Přidejte červené víno a znovu zahřejte na mírném ohni.