Ořechové suchárky
Tenké křupavé plátky plné ořechů jsou jen lehce nasládlé a přestože působí možná trochu suše a tvrdě, jsou neuvěřitelné křehké.

Ingredience na 10 porcí
Na dva plechy suchárků (cca 80 ks) si připravte:
- 4 velké bílky (cca 130 g)
- 100 cukru krupice
- 125 g hladké mouky
- 180-200 g vlašských ořechů (mandlí, lískových oříšků nebo mix více druhů)
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu na chlebíček nebo srnčí hřbet (cca 30 x 10 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Případně můžete vyložit pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte společně s cukrem do pevného sněhu. Z počátku šlehejte na nižší otáčky a když se vytvoří bílá pěna, postupně zašlehejte cukr. Pak zvyšte na maximum.

Do sněhu vmíchejte prosátou mouku a celé neposekané ořechy. Směs rovnoměrně rozetřete do formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 30 - 40 minut. Ověřte pomocí špejle, zda je chlebíček propečený, neměl by příliš zhnědnout. V případě potřeby snižte v průběhu pečení teplotu na 160 stupňů.
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. Zcela vychladlý chlebíček zabalte do čisté utěrky a nechat cca 24 hodin odležet.
Druhý den chlebíček ostrým nožem nakrájejte na velmi tenké plátky cca 2-3 mm, čím slabší, tím lepší. Rozložte rovnoměrně na dva velké plechy a dejte péct do trouby vyhřáté na 120-130 stupňů horkovzduch. Díky horkému vzduchu můžete péct oba plechy najednou, v průběhu pečení doporučuji plechy prohodit.

Suchárky sušte cca 30 minut v závislosti na velikosti a síle jednotlivých kousků. Já obvykle jeden kousek vytáhnu, nechám chvilku vychladnout a ochutnám. Jakmile je dostatečně křehký a křupavý, vypnu troubu a nechám ještě pár minut v troubě dojít.

Poznámka
Suchárky chutnají skvěle hned po upečení, ale vydrží krásně křehké i několik dní v uzavřené dóze či krabici.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře


29. 1. 2023
b Chest Xray with tension pneumothorax right sided where to buy nolvadex This passionate doctor s mantra is God, family and kill cancer
Odpovědět