Do mísy jsem nasypala hladkou mouku, přisypala jsem prášek do pečiva, sůl a dýňové koření. Suchou směs jsem zamíchala a dala stranou.
Do mísy od robota jsem dala máslo, třtinový cukr a vše vyšlehala. Šlehala jsem do nadýchané pěny. Během šlehaní jsem stěrkou cukr a máslo stáhla ze stěn mísy. Dále jsem zašlehala vejce, jedno po druhém. Opět jsem stěrku, aby se vše rovnoměrně prošlehalo. Nakonec jsem postupně přidávala dýňové pyré a všlehala ho do směsi.
V určité chvíli se bude zdát, že se těsto zdrclo, ale ničeho se nebojte. Začněte postupně přisypávat suchou směs. Vše se spojí a těsto bude celistvé.
Hotové těsto jsem přendala do misky, zakryla fólií a do druhého dne nechala v lednici. S těstem můžete pracovat ten den, ale doporučuji ho mít asi 30 minut v mrazáku. Těsto totiž dost lepí. takže k ruce si připravte mouku a v případě potřeby si vždy před tvarováním kuličky pomoučněte prsty a dlaně.
Z těsta tvaruji kuličky o 10 g, které následně hojně obalím v moučkovém cukru. Cukr z kuliček neoklepávejte. Je opravdu důležité, aby šla na plech kulička s maximální vrstvou cukru.
Kuličky na plech vyskládejte s mírným rozestupem, asi 2 cm, aby se vám při pečení neslepily.
Plech s kuličkami vložte ještě na 30 minut do lednice a poté pečte ve vyhřáté troubě na 180°C, 12 - 15 minut.
Po upečení jsem nechala sušenky dojít 10 minut na plechu a poté jsem je přendala vychladnout na mřížku.
Dýňové koření:
nejprve jsem umlela: 2 lžičky nového koření, 2 lžičky hřebíčku. Přidala jsem 3 lžíce mleté skořice, 2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky mletého zázvoru.
Směs koření jsem promíchala, uložila do sklenice a zavíčkovala.
Dýňové pyré:
troubu jsem předehřála na 180 °C. Dýni jsem napříč přepůlila, vydlabala semínka a obě půlky položila rozříznutou částí na plech s pečicím papírem. Dýně bude upečená, jakmile půjde propíchnou vidlicí. Trvá to asi hodinu. Dýni po upečení nechte vychladnout.
Když dýně vychladla tak, abych ji udržela v ruce, vydlabala jsem dužinu, dala ji do robotu a rozmixovala dohladka. Připravila jsem si mísu s cedníkem a do něj vložila pyré. Vychladlé pyré s mísou jsem dala do lednice a nechala přes noc odkapat. Dejte pozor - cedník se nesmí dotýkat dna. Druhý den jsem odkapané pyré přendala do skleničky a zavíčkovala. V ledničce vám vydrží 2 dny, v mrazáku až 2 měsíce.