Rajčatovo papriková pomazánka

Skvělá pomazánka se základem ze slunečnicových semínek je vhodná pro vegetariány a vegany nebo prostě jen pro ty, co kvůli laktóze musí zapomenout na klasické či pomazánkové máslo a sýry. Tato pomazánka je pikantnější a hodí se perfektně i na topinky. Obsahuje sambal – recept najdete také v mých receptech.

Rajčatovo papriková pomazánka

Ingredience na 10 porcí

  • 2 balení slunečnicových semínek (2 x 90 g)
  • 1 mrkev
  • 2 nožičky lahůdkové cibule
  • půlka bílé cibule
  • půlka malého pórku
  • 1 velké rajče
  • koření sladká paprika, asi 2 lžíce
  • 1 lžička sambalu (lze zaměnit s cayenským pepřem, ale v tom případě max. 1/8 lžičky)
  • sůl

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Večer: Semínka namočte přes noc do vody. Některé zdroje uvádějí alespoň 4 hodiny, mně osobně se vždy osvědčilo přes noc.

2

Druhý den: Rajče nařízněte u špičky (ne u stopky) do velkého kříže a minutku spařte ve vroucí vodě, slupku pak lépe odstraníte malým nožíkem.

3

Mezitím si do mixéru vložte semínka s trochou vody, ve které se namáčela, aby se semínka dobře mixovala. Přidejte trochu soli, koření papriku a sambal. Vše mixujte na hladkou kaši.

4

Mrkev očistěte a na hrubém struhadle nastrouhejte do mísy. Přidejte na drobno pokrájenou cibuli, cibulku a pórek. Rajče oloupejte ze slupky a nakrájejte na drobné kostičky, ze kterých ještě vymačkejte přebytečnou tekutinu a přidejte do mísy. Do zeleniny přidejte semínkovou kaši a zamíchejte, eventuelně ještě dochuťte a mažte na pečivo.

Rajčatovo papriková pomazánka

Poznámka

Touto pomazánkou si mažu chleby s sebou na svačinu, když jdeme na výlet. V horku se vám nebude kazit ani měnit konzistenci – vyzkoušeno a potvrzeno – vydržela 20 km pěšky v batohu v létě.

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Butterfly

Butterfly

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře