
Večer: Semínka namočte přes noc do vody. Některé zdroje uvádějí alespoň 4 hodiny, mně osobně se vždy osvědčilo přes noc.
Druhý den: Rajče nařízněte u špičky (ne u stopky) do velkého kříže a minutku spařte ve vroucí vodě, slupku pak lépe odstraníte malým nožíkem.
Mezitím si do mixéru vložte semínka s trochou vody, ve které se namáčela, aby se semínka dobře mixovala. Přidejte trochu soli, koření papriku a sambal. Vše mixujte na hladkou kaši.
Mrkev očistěte a na hrubém struhadle nastrouhejte do mísy. Přidejte na drobno pokrájenou cibuli, cibulku a pórek. Rajče oloupejte ze slupky a nakrájejte na drobné kostičky, ze kterých ještě vymačkejte přebytečnou tekutinu a přidejte do mísy. Do zeleniny přidejte semínkovou kaši a zamíchejte, eventuelně ještě dochuťte a mažte na pečivo.
Touto pomazánkou si mažu chleby s sebou na svačinu, když jdeme na výlet. V horku se vám nebude kazit ani měnit konzistenci – vyzkoušeno a potvrzeno – vydržela 20 km pěšky v batohu v létě.