Citronové ricottové těstoviny s rukolou jsou lehké a osvěžující jídlo, které dokonale vyvažuje krémovou ricottu, pikantní citron a pepřovou rukolu.

Citronové ricottové těstoviny s rukolou jsou lehké a osvěžující jídlo, které dokonale vyvažuje krémovou ricottu, pikantní citron a pepřovou rukolu.
Uvařte těstoviny
Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Přidejte těstoviny a vařte podle návodu na obalu do al dente. Před scezením si nechte asi 1 šálek vody na vaření těstovin. Těstoviny sceďte a dejte stranou.
Připravte omáčku
Ve stejném hrnci nebo velké pánvi smíchejte sýr ricotta, jemně nastrouhaný parmazán, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru, čerstvou citronovou šťávu, sůl a černý pepř. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
Přidejte vodu z těstovin
Postupně vmíchejte asi 1/2 šálku odložené vody z těstovin a šlehejte, dokud nebude směs hladká a krémová. V případě potřeby upravte konzistenci vodou z těstovin.
Smíchejte těstoviny a omáčku
Do omáčky přidáme uvařené těstoviny. Důkladně promíchejte, aby se těstoviny důkladně obalily krémovou citronovou ricottovou omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte ještě trochu odložené vody z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Přidejte rukolu
Jemně vmíchejte čerstvou rukolu.
Podávejte
Přendejte těstoviny do servírovacích misek. Navrch pokapejte trochou olivového oleje a posypte extra parmazánem, chilli vločkami a lístky bazalky, pokud používáte. Pro dodatečnou dávku svěžesti podávejte s plátky citronu na boku.