fbpx

Žitný perník s vlašskými ořechy, brusinkami a mrkví

I perník se může proměnit ve vynikající a originální dezert. Díky mrkvi je krásně vláčný. Na chuťovém požitku se podílejí také brusinky a vlašské ořechy.

Žitný perník s vlašskými ořechy, brusinkami a mrkví

Ingredience na 10 porcí

  • 500 g celozrnné žitné mouky
  • 650 ml mléka
  • 100 ml řepkového oleje
  • 1 vejce
  • 1 větší na jemno nastrouhaná mrkev
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g sušených brusinek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce povidel
  • povidla a kokos na posypání

 

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Smícháme sypké ingredience, tedy mouku, kakao, kypřící prášek s vlašskými ořechy nakrájenými na drobné kousky a s brusinkami. Nastrouháme si mrkev na jemno.

2

Rozšleháme vejce s cukry, medem, olejem a mlékem.

3

Přisypáváme sypkou směs a šleháme, nakonec přidáme povidla a vmícháme mrkev.

4

Plech vymažeme a vysypeme mouku, vlijeme těsto a poté pečeme na 170 °C 30 minut.

5

Po vychladnutí perník pomažeme povidly a posypeme kokosem.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

Gabriela Svobodová Rezková

Gabriela Svobodová Rezková 3. 10. 2016

Perník je skvělý, manžel sežral 1/3 plechu. Nejsem zvyklá na žitnou mouku, trochu mě zaskočila hrubost produktu. Druhý den, po uležení, je ovšem bezkonkurenční. Vzaly ho na milost i děti. Budu ho dělat často.

Odpovědět

Domi

Domi (autor) 3. 10. 2016

Dobrý den, velice mě těší, že Vám chutnal. Peču pouze z celozrnné mouky, tak mi už ani nepřijde, že těsto je hrubší než z klasické bílé mouky.

Odpovědět

Marti

Marti 30. 9. 2016

Ahoj, moc ráda bych perník udělala, ale bohužel nevidím v ingrediencích, kolik mrkve tam mam dát?

Odpovědět

Domi

Domi (autor) 1. 10. 2016

Omlouvám se za chybu, recept jsem doplnila.

Odpovědět

pro přidání komentáře