Žitný perník s vlašskými ořechy, brusinkami a mrkví
I perník se může proměnit ve vynikající a originální dezert. Díky mrkvi je krásně vláčný. Na chuťovém požitku se podílejí také brusinky a vlašské ořechy.

Ingredience na 10 porcí
- 500 g celozrnné žitné mouky
- 650 ml mléka
- 100 ml řepkového oleje
- 1 vejce
- 1 větší na jemno nastrouhaná mrkev
- 150 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce medu
- 1 kypřící prášek do perníku
- 2 lžíce kakaa
- 100 g sušených brusinek
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce povidel
- povidla a kokos na posypání
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Smícháme sypké ingredience, tedy mouku, kakao, kypřící prášek s vlašskými ořechy nakrájenými na drobné kousky a s brusinkami. Nastrouháme si mrkev na jemno.
Rozšleháme vejce s cukry, medem, olejem a mlékem.
Přisypáváme sypkou směs a šleháme, nakonec přidáme povidla a vmícháme mrkev.
Plech vymažeme a vysypeme mouku, vlijeme těsto a poté pečeme na 170 °C 30 minut.
Po vychladnutí perník pomažeme povidly a posypeme kokosem.
Mohlo by vás zajímat: