Meruňkový kompot

Já úplně miluju, jak se regály ve sklepě plní marmeládami, kompoty, sirupy a na podzim i ořechy. Úplně si na tom v létě ujíždím a vymýšlím, co všechno by se dalo udělat. A jeden z receptů jsou kompoty.

Pro lásky z lásky

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Ingredience na cukrový nálev na 4 sklenice (500 ml):

600 g cukru
1 l vody

Postup

1

Nejdříve si připravím sklenice. Narvu myčku, hodím na program s nejvyšší teplotou a nechám umýt. Čisté sklenice dám ještě pro jistotu vypéct do trouby na 100°C, 15 minut.

2

Víčka nechám vyvařit ve vodě na 15 minut.

3

Meruňky si umeju, rozpůlím a zbavím pecek. Pár pecek si dám stranou, ty pak přidám do každé sklenice jednu. Tak to dělala moje babi, prý pro lepší chuť. :)

4

Meruňky cpu do sklenic. Já je dávám rozřízlou půlkou dolu. Víc se jich vejde a vypadá to krásně. Na vrch naplněné sklenice přidám tu zmíněnou pecku.

5

Připravím si nálev. Vodu s cukrem svařím do úplného rozvaření a ještě horkým rozvarem meruňky zaliju.

6

Protože jsem čuně, tak každý okraj sklenice a každý závit u víčka otřu utěrkou namočenou ve vodce. Zavíčkuju.

7

Zavařuju v troubě. Takže si troubu roztopím na 180°C, horkovzduch na 160°C. Sklenice dám do pekáče s vyšším okrajem, vyloženým utěrkou tak, aby se vzájemně nedotýkaly a pomalu zaliju vroucí vodou do výšky asi 5 cm. Jakmile mám roztopenou troubu, hodím pekáč se sklenicemi do trouby, teplotu snížím na 120°C, horkovzduch na 100°C a nechám 25-30 minut (mám 0,5 l sklenice). Pokud budete mít jiné objemy, tak malé skleničky (max. 200 ml) zavařujte 15 minut, střední (250 - 300 ml) sterilujte 20 minut.

8

Horké s sterilované sklenice otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout.

Poznámka

❥Pokud budete mít vyloupané ovoce a prostě nebudete mít možnost je hned cpát do sklenic, je fajn je namočit do citronové vody, aby nezhnědly.
❥Sterilovat se dá i v hrnci. Hrnec vyložíte utěrkou, naplňte sklenicemi tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Zalijte vodou tak do půlky a pomalu zahřívejte těsně pod bod varu °(cca 80°C) asi 20 minut.
❥Nahnilé ovoce vyhazujte a nevykrajujte. Pak byste taky mohli vyhodit celej kompot.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Boston cream pie – dort s vanilkovým žloutkovým krémem a čokoládovou polevou

Veganské sushi

Jablíčková buchta s vůní perníku

Asijské mleté kuličky

Vepřová pečeně s houbami

Teplý brokolicovy salát

Nutella cheesecake

Fazole alla bud spencer

Sirup z černého rybízu

7 novoročních jídel, které vám přinesou zdraví, peníze i dlouhý život

Anklbens z cukety

Kakaový dort s bílkovým sněhem a čokoládovou polevou