Ingredience na cukrový nálev na 4 sklenice (500 ml):
600 g cukru
1 l vody
Nejdříve si připravím sklenice. Narvu myčku, hodím na program s nejvyšší teplotou a nechám umýt. Čisté sklenice dám ještě pro jistotu vypéct do trouby na 100°C, 15 minut.
Víčka nechám vyvařit ve vodě na 15 minut.
Meruňky si umeju, rozpůlím a zbavím pecek. Pár pecek si dám stranou, ty pak přidám do každé sklenice jednu. Tak to dělala moje babi, prý pro lepší chuť. :)
Meruňky cpu do sklenic. Já je dávám rozřízlou půlkou dolu. Víc se jich vejde a vypadá to krásně. Na vrch naplněné sklenice přidám tu zmíněnou pecku.
Připravím si nálev. Vodu s cukrem svařím do úplného rozvaření a ještě horkým rozvarem meruňky zaliju.
Protože jsem čuně, tak každý okraj sklenice a každý závit u víčka otřu utěrkou namočenou ve vodce. Zavíčkuju.
Zavařuju v troubě. Takže si troubu roztopím na 180°C, horkovzduch na 160°C. Sklenice dám do pekáče s vyšším okrajem, vyloženým utěrkou tak, aby se vzájemně nedotýkaly a pomalu zaliju vroucí vodou do výšky asi 5 cm. Jakmile mám roztopenou troubu, hodím pekáč se sklenicemi do trouby, teplotu snížím na 120°C, horkovzduch na 100°C a nechám 25-30 minut (mám 0,5 l sklenice). Pokud budete mít jiné objemy, tak malé skleničky (max. 200 ml) zavařujte 15 minut, střední (250 - 300 ml) sterilujte 20 minut.
Horké s sterilované sklenice otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout.
❥Pokud budete mít vyloupané ovoce a prostě nebudete mít možnost je hned cpát do sklenic, je fajn je namočit do citronové vody, aby nezhnědly.
❥Sterilovat se dá i v hrnci. Hrnec vyložíte utěrkou, naplňte sklenicemi tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Zalijte vodou tak do půlky a pomalu zahřívejte těsně pod bod varu °(cca 80°C) asi 20 minut.
❥Nahnilé ovoce vyhazujte a nevykrajujte. Pak byste taky mohli vyhodit celej kompot.